2015. december 4., péntek

Ünnepi gyertyakészítés

Legutóbb mikor Modeszta barátnémmal találkoztam, ajándékba kaptam tőle egy nagyon szép őszi falevél formájú gyertyát. Nagyon tetszett és ahogy forgattam azon gondolkodtam itthoni körülmények között, hogyan lehetne hasonlót készíteni, de persze már karácsonyi hangulatot idézve.


Aztán eszembe ötlött, hogy van nekem egy hópihe alakú szilikon sütőformám. Sütésre sosem használom, szappant szoktam benne készíteni, de gondoltam egyet és kipróbáltam gyertyakészítésre is. 


Jelentem bevált! 

Összeszedtem az itthon található újrahasznosításra ítélt, félig leégett, vagy besült gyertyákat. Kikapargattam a mécsesekben megmaradt viaszt és egy gyertyaolvasztásra használt lábasban felmelegítettem és megtöltöttem vele a szilikonforma mélyedéseit . Egy éjszakán át pihentettem őket, másnap pedig már könnyedén kifordítgattam mindet a formából.


No de hogyan lesz ebből gyertya? Jogos a kérdés, mert még bele kell tenni a kanócot! :)
(Lehetőleg olyan kanócot válasszunk, ami viasszal bevont, vagy ha méterben van kanócunk, akkor mártsuk meg folyékony viaszban és hagyjuk megszilárdulni felhasználásig.) 

A kanóc méretével megegyező fúrószárat kerestem és kifúrtam a gyertya közepét.


Ezek után belehúztam  kanócot, majd fejjel lefelé fordítottam a gyertyát. A kanócvéget meghajtottam. 


Az öntés következtében egy kis mélyedés keletkezik a gyertya alján. Ez nem baj, sőt egyenesen jól jön, mert a meghajtott kanócot egy kevés olvasztott viasszal fixáltam véglegesen.

Miután megszilárdul már használatra kész a gyertyánk! :)




2 megjegyzés:

  1. De jóóóó! Még mindig nem jutottam el a gyertyakészítésig, de most nagyon meglódult a fantáziám. Nekem nagyon szép virág formájú szilikonom van itthon, amiben szintén én sem sütök soha. Milyen frankó kis nyári gyertyákat fogok én abba önteni. Már "csak" neki kell állni. :))) Köszi a tippet.

    VálaszTörlés
  2. hűűűű... meglódult a fantáziám! Vajon, ha egy gyufaszálat tennék az öntött viaszba, megúsznám-e a fúrást?? :)
    lillácska

    VálaszTörlés