Úgy tűnik a kenyérsütési kedv nálam elég hullámzó, mert hetekig-hónapokig csak itthon készült kenyérfélét fogyasztunk, máskor pedig kényelmi szempontok miatt a pékségben vásárolok. Az utóbbi időben megint rákaptam a házilag készített pékárúra és az egészségünk érdekében (is) a teljes kiőrlésű lisztek felé kezdtem kacsintgatni. Többfajta tk. lisztet kipróbáltam már, de azt tapasztaltam, hogy ezekből a lisztekből elég nehéz könnyed, puha tésztájú kenyérfélét készíteni.
Az interneten fellelhető sokszínű információknak köszönhetően kicsit utánajártam, hogy mi lehet az oka annak, hogy a tk. lisztel készült pékáruk tömörebbek, nehezebbek mint bolti társaik. Szerencsére elég gyorsan megleltem a választ és mára már sikerült orvosolni a problémát, így a teljes kiőrlésű lisztből készült tésztáim levegősebbek, könnyedebbek mint korábban.
A plusz adalékanyag amit minden teljes kiőrlésű lisztelt készült (kelt)tésztámhoz teszek pedig nem más mint a búzasikér, azaz glutén. Nem kell megijednünk a használatától, ha nincs egyéni érzékenységünk, akkor bizony a sikér nem ördögtől való. Sőt! A glutén kétféle növényi fehérje (gliadin és glutenin) keveréke, ami víz és dagasztás hatására ellenállóbbá és rugalmasabbá teszi a tésztánkat.
" Ez a rugalmas, nyújtható anyag képes „csapdába ejteni” a kelesztés során
keletkező gázbuborékokat, így teszi lehetővé a tészta laza, lyukacsos
szerkezetének kialakulását. Minél nagyobb a liszt sikértartalma, és
minél jobb minőségű a benne található sikér, annál több gázt képes
magában tartani a tészta. "
(forrás: Első Pesti Malom)
Az instagram oldalamon sokak által kedvelt kiflim is búzasikér hozzáadásával készült, ezért most veletek is megosztom a jól bevált tönkölykifli receptemet.
Hozzávalók
Esti kovász:
- 150 g tk. tönköly liszt
- 25 g élesztő (vagy ennek megfelelő szárított élesztő)
- kb. 1-1,5 dl langyos víz
Másnap reggeli hozzávalók:
- 500g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 1 púpos evőkanál búzasikér
- 2 csapott teáskanál só
- 2 evőkanál olaj
- 2 evőkanál görög joghurt
- 1 csapott teáskanál őrölt köménymag
- csipet cukor
- kb. 2-2,5 dl langyos víz
+ az előz esti kovász
Elkészítés
Este összeállítom a kovászt. A lisztből, élesztőből és a vízből sűrű, nokedli állagú tésztát keverek, majd folpackkal letakarom és éjszakára szobahőmérsékleten magára hagyom. A tészta az éjszaka folyamán hol megnő, hol összeesik, de reggelre szép hólyagos, bugyborékoló.
Másnap reggel a dagasztógép üstjébe mérem az 500 g lisztet és egy púpos evőkanálnyi sikérrel elkeverem. Az edény szélére 2 teáskanálnyi sót szórok ezután a liszt közepébe mélyedést készítek. A mélyedésbe kerül az előző este elkészített kovász, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanálnyi sűrű görög joghurt és a plusz íz kedvéért 1 csapott teáskanálnyi őrölt kömény, majd az egészet kb. 2-2,5 dl langyos vízzel összedagasztom. (Tapasztalataim szerint a lisztek minősége miatt eltérő lehet a folyadékfelvétel)
Másnap reggel a dagasztógép üstjébe mérem az 500 g lisztet és egy púpos evőkanálnyi sikérrel elkeverem. Az edény szélére 2 teáskanálnyi sót szórok ezután a liszt közepébe mélyedést készítek. A mélyedésbe kerül az előző este elkészített kovász, 2 evőkanál olaj, 2 evőkanálnyi sűrű görög joghurt és a plusz íz kedvéért 1 csapott teáskanálnyi őrölt kömény, majd az egészet kb. 2-2,5 dl langyos vízzel összedagasztom. (Tapasztalataim szerint a lisztek minősége miatt eltérő lehet a folyadékfelvétel)
A dagasztógép segítségével puha, ruganyos tésztát kapok, amit olajjal vékonyan kikent tálba teszek és folpackkal letakarva duplájára kelesztek.
Letakarva még kb. 60 percig kelesztem. Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 fokra, az aljába pedig egy sütőedénybe hideg vizet teszek. A megkelt kifliket alaposan lespriccelem vízzel és a gőzös sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütöm.
Egészségünkre!
Atyám, ezek gyönyörűek!!!
VálaszTörlésBárcsak az illatát is tudnám itt érzékeltetni... :D
TörlésMost süthetek kiflit. :-) Csodaszépek, hihetetlen ügyes vagy!
VálaszTörlésAzért remélem este tízkor már nem álltál neki ;)
TörlésHú, de jól néznek ki! Nem vagy Te titokban pék? :)
VálaszTörlésÉn is kiflit sütöttem hétvégén /azt is/, kicsit más recept, de ezt is ki fogom próbálni.
Titkos pék :D Ez jó! Lelkes amatőr vagyok, de ezzel imádok bíbelődni. Bárcsak inkább a futás lenne a hobbim.... :D Pont elkaptam a hétvégi kuglófos fotódat, tényleg jöhetne már a tavasz, mert állandóan azon jár az agyam, hogy mit kellene sütni.
TörlésDe jó lenne, ha lett volna a belsejéről is kép! :P
VálaszTörlésThanks for sharing, nice post!
VálaszTörlésDịch vụ nhận mua hộ và ship hàng từ mỹ chuyên nghiệp, uy tín hay dịch vụ mua hộ hàng Mỹ và vận chuyển hàng từ mỹ về việt nam từ dịch vụ nhận mua hộ và ship hàng từ mỹ uy tín của Giaonhan247.
Szuper recept, tökéletes, köszönöm!
VálaszTörlésTökéletes recept! Nagy köszönet!
VálaszTörlésSziasztok! Nagyon szép lett a kiflid! :)
VálaszTörlés