Nálunk nem ünnep az ünnep diós aprósütemény nélkül.
Ezt a receptet édesanyámtól tanultam, a téli szezon kezdetétől számtalanszor
újrasütjük. Ilyenkor fahéj és édes vanília illat lengi be a házat, a karácsonyi
süteményes dobozok is szépen lassan megtelnek a sok-sok finomsággal.
Hozzávalók:
50 dkg finomliszt
10 dkg zsír
15 dkg puha vaj
20 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
1 egész tojás
1 tojás sárgája
1 citrom reszelt héja
csipet só
csipet só
tetejére:
tojásfehérje
kb. 20dkg durvára vágott dió
cukor
fahéj
tojásfehérje
kb. 20dkg durvára vágott dió
cukor
fahéj
Elkészítés:
Szitáljuk a lisztet egy nagyobb tálba, adjuk hozzá a cukrot,
vaníliás cukrot, sütőport és a sót. Keverjük össze, majd adjuk hozzá a vajat, a
zsírt és morzsoljuk el. Ezután mehet bele a reszelt citromhéj, egy egész
tojás és egy tojás sárgáját. (A fehérjét tegyük félre, még szükségünk lesz rá!)
Gyúrjuk össze a tésztát, ha szükségesnek érezzük egy
kis tejföllel lazítsunk az állagán. Arra azonban ügyeljünk, hogy a tésztánk ne
legyen túl lágy!
Letakarva pihentessük egy órahosszán át a
hűtőszekrényben.
Amíg a tésztánk pihen, vágjuk össze a dióbelet és
keverjük össze kristálycukorral és ízlés szerint fahéjjal ízesítsük. A sütőt
melegítsük elő 180 fokra.
A tésztát lisztezett deszkán körülbelül 3-4mm
vastagságúra nyújtjuk és tetszés szerinti szaggatóformával kiszaggatjuk. Tetejét
a megmaradt tojásfehérjével lekenjük és a megkent felével beleforgatjuk a
cukros-fahéjas dióba. Diós felükkel felfelé sütőpapírral bélelt tepsire
tesszük. Az előmelegített sütőben körülbelül 15 perc alatt szép világosra sütjük.
:-) Tavaly is megsütöttük, és imádtuk, úgyhogy idén is sorra kerül, csak pucolna valaki végre diót...!
VálaszTörlésA dobozaink megteltek már, holnap indulnak útnak az ajándék-sütik, úgyhogy szerdától sütjük az utánpótlást.
♥ Nem is értem, hogy van energiád Bori, kisbababtesó, jószágok mellett még erre is! ♥♥♥♥
TörlésNagyjából ennyire van energiám. :-) Este tízkor kiesik a horgolótű, kötőtű a kezemből, és legtöbbször elalszom a fotelben...
TörlésMár ez is sok!♥
Törlés:)
VálaszTörlésKipróbálom én is nagyon tetszik a recept! Köszönöm! :)
VálaszTörlésIgazán nincs mit, nagyon remélem, hogy beválik, mi imádjuk! ;)
TörlésKöszönöm
VálaszTörlés