1 kg liszt
0,5 kg túró
2 tojás
2,5 tk só
25 dkg vaj/margarin
5 dkg élesztő
1 nagy pohár tejföl
0,5 kg túró
2 tojás
2,5 tk só
25 dkg vaj/margarin
5 dkg élesztő
1 nagy pohár tejföl
tetejére:
+1 felvert tojás
reszelt sajt
Elkészítés:
A liszthez hozzáadom a puha vajat, túrót, a két tojást, sót, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadok 2-3 evőkanálnyi tejfölt majd összeállítom a tésztát. A túró nedvességtartalmától függ, hogy mennyi tejfölt vesz fel, ezért aszerint adagolom. Bolti (szárazabb) túrónál van, hogy egy egész nagy pohár (450 g) tejföl is belemegy, de házi túrónál nekem 3-4 evőkanálnyi is elég volt. Miután a tészta összeállt 1 éjszakán át hűtőben pihentetem. Másnap lisztezett deszkán kinyújtom, meghajtogatom majd 10-15 perccel később ujjnyi vastagságúra nyújtom, és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Két kezem között kicsit felsodrom és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket. Tetejét felvert tojással megkenem és sajttal szórom meg. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütöm őket.
Egészségünkre!
Megenném!
VálaszTörlés