2017. július 2., vasárnap

Gyümölcsös-túrós kölesfelfújt

Az utóbbi időben próbálok odafigyelek arra, hogy mit eszünk. Nem vetjük el azokat az ételeket sem amit eddig lelkifurdalás nélkül fogyasztottunk, de már az is rengeteg változást hozott a mindennapjainkba, hogy a fehér cukornak és a fehér lisztnek búcsút mondtunk. Nem drasztikus módon kezdtünk el életmódot váltani. Nem diétázunk és egyáltalán nem sanyargatjuk magunkat de kicsit tudatosabban figyelünk a bevitt ételeink minőségére vagy éppen arra, hogy azokat mikor fogyasztjuk és kipróbálunk olyan alapanyagokat is, amit korábban soha.

Ilyen újdonság volt nekem a köles is, amivel még csak pár hete ismerkedem. Lavírozom a sós és édes változatok között, de ezt a gyümölcsös-túrós kölesfelfújtat már többször is elkészítettem. Szuperül variálható a gyümölcsökkel és ha a fehér cukrot valami más természetes édesítőre cseréljük akkor még inkább elmondhatjuk erről a desszertről, hogy egészséges.



Hozzávalók:

  • 1 bögre hántolt köles köles (2,5 dl-es bögrével mérve)
  • 2 bögre víz
  • csipet só
  • 500 g sovány túró
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150-200 g cukor vagy annak megfelelő édesítő
  • 4 db tojás
  • pici vaj a sütőtál kikenéséhez
  • ízlés szerint gyümölcs
Elkészítés:

Egy bögre kölest 2 bögre vízzel lefedve alacsony fokozaton - mint a rizst - megpárolom és félreteszem hűlni.  Ha a főtt köles teljesen kihűlt, akkor hozzáadom a villával összetört túrót, a reszelt citromhéjat, a négy tojás sárgáját és az édesítőt. - Utóbbi lehet ízlés szerint cukor, eritrit, xilit vagy mint esetemben folyékony stevia. - A tojásfehérjét habbá verem és hozzáforgatom a túrós-köleses masszához és az egészet vajjal kikent sütőtálba egyengetem. Tetejére két-három marék gyümölcsöt pakoltam  - de így utólag belegondolva sokkal jobb lett volna ha inkább belekeverem. - 

Előmelegített 180-200 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.


Egészségünkre! :) 

1 megjegyzés: