Az utóbbi időben próbálok odafigyelek arra, hogy mit eszünk. Nem vetjük el azokat az ételeket sem amit eddig lelkifurdalás nélkül fogyasztottunk, de már az is rengeteg változást hozott a mindennapjainkba, hogy a fehér cukornak és a fehér lisztnek búcsút mondtunk. Nem drasztikus módon kezdtünk el életmódot váltani. Nem diétázunk és egyáltalán nem sanyargatjuk magunkat de kicsit tudatosabban figyelünk a bevitt ételeink minőségére vagy éppen arra, hogy azokat mikor fogyasztjuk és kipróbálunk olyan alapanyagokat is, amit korábban soha.
Ilyen újdonság volt nekem a köles is, amivel még csak pár hete ismerkedem. Lavírozom a sós és édes változatok között, de ezt a gyümölcsös-túrós kölesfelfújtat már többször is elkészítettem. Szuperül variálható a gyümölcsökkel és ha a fehér cukrot valami más természetes édesítőre cseréljük akkor még inkább elmondhatjuk erről a desszertről, hogy egészséges.
- 1 bögre hántolt köles köles (2,5 dl-es bögrével mérve)
- 2 bögre víz
- csipet só
- 500 g sovány túró
- 1 citrom reszelt héja
- 150-200 g cukor vagy annak megfelelő édesítő
- 4 db tojás
- pici vaj a sütőtál kikenéséhez
- ízlés szerint gyümölcs
Elkészítés:
Egy bögre kölest 2 bögre vízzel lefedve alacsony fokozaton - mint a rizst - megpárolom és félreteszem hűlni. Ha a főtt köles teljesen kihűlt, akkor hozzáadom a villával összetört túrót, a reszelt citromhéjat, a négy tojás sárgáját és az édesítőt. - Utóbbi lehet ízlés szerint cukor, eritrit, xilit vagy mint esetemben folyékony stevia. - A tojásfehérjét habbá verem és hozzáforgatom a túrós-köleses masszához és az egészet vajjal kikent sütőtálba egyengetem. Tetejére két-három marék gyümölcsöt pakoltam - de így utólag belegondolva sokkal jobb lett volna ha inkább belekeverem. -
Előmelegített 180-200 fokos sütőben 40-45 perc alatt készre sütöm.
Nagyon jól néz ki! :)
VálaszTörlés