2013. augusztus 28., szerda

Sörös kenyér

Szerencsére van már a tarsolyomban jó néhány kenyér recept amit kipróbáltam és ami bevált. Most fogtam az eddig használt recepteket és a magam kedvére összegyúrtam az eddigi tapasztalataim alapján ezt a sörös kenyeret. :) Kicsit tovább készül az eddigi kenyereimnél, de érdemes elkészíteni, mert nagyon finom!
Kívül ropogós, belül puha... egyszóval Isteni!

Esti fényben 


Hozzávalók:

Kovász:
15 dkg liszt
1,5 dl víz
1 dkg élesztő

kenyérhez:
30 dkg teljeskiőrlésű liszt
20 dkg teljesk. rozsliszt
25 dkg kenyérliszt
2,5 tk. só
1,5 tk. cukor
1,5  dkg friss élesztő
1-2 ek. burgonyapehely (elhagyható)
Kovász
5 dl sör

A kovász hozzávalóit egy nagy dagasztótálba kimérem és egy kanállal jól összekeverem. Fóliával lefedem és el is felejtkezek róla 5-6 órahosszáig.

Ha letelt az idő (azért minimum 5 óra kell neki) a kovászhoz mérem a többi hozzávalót és a végén rázúdítom az összes sört. A teljes kiőrlésű lisztek miatt elég nehezen áll össze a tészta, de a végén (miután már kellőképpen megizzadtunk és a karizmunkat is kellőképpen érezzük) egy ruganyos tésztát kell, hogy kapjunk. Ezt a tésztát letakarva, meleg helyen 2 órán keresztül kelesztettem. Megformázom a kenyeret (itt variálhatom, hogy kis gombócokat/zsemléket pakolok a tepsibe, vagy megfonom, megsodrom, vagy csak gömbölyítem a tésztát) amit olajjal kikent magas falú tortaformába teszek és letakarva kelesztem bő 1órát. A tetejét enyhén megszórom liszttel és 210-220 °C-on 30-35 perc alatt megsütöm.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése