2013. augusztus 26., hétfő

Boszorkánykonyha

Már hónapokkal korábban elkezdett foglalkoztatni a gondolat, hogy mennyi ártalmas vegyületet is tartalmaznak a mindennapjainkban használt kozmetikumok. A háziszappant tavasz óta használjuk és szeretjük, teljes mértékben beváltotta a hozzá fűzött reményeket és gondoltam jó lenne egy házilag készült dezodort is kipróbálni. Az internet tárházában számos recept megtalálható, és volt is itthon minden hozzávaló, úgyhogy nekifogtam kotyvasztani és már 1 hete tesztelem is a saját kezűleg elkészített krémdezodort.
Hozzávalók:
1 rész sheavaj
1,5 rész kukoricakeményítő
fél rész szódabikarbóna
néhány csepp a kedvenc illóolajunkból (olyan ami bőrrel is érintkezhet) 

Összekevertem egy üres krémes tégelyben a szárazanyagokat, csepegtettem rá pár csepp levendulaolajat majd hozzákevertem az előzőleg (gőz felett) felmelegített sheavajat. Alaposan összekevertem és hűvös helyen hagytam, hogy megdermedjen.

Személyes tapasztalat:
Nos ez a kencefice nem úgy működik mint a boltban kapható, és jól megszokott dezodor. Egy borsónyi méretűt dolgozunk bele a hónaljba. Tulajdonképpen annyira van szükség amennyit a bőrünk felvesz. A több, viszont már nem jó, mert a sheavaj mégis csak egy zsíros összetevő, és foltot hagyhat a ruhánkon. Az első alkalmakkor én is abba a hibába estem, hogy többet kentem. (szerencsére a ruhából szépen kijött) Működését tekintve nekem speciel használ, eddig úgy néz ki beválik. Kifejti a hatását és védelmet nyújt ott ahol kell, de ez egyénfüggő és megmondom őszintén az elmúlt napokban sem volt olyan hőség, hogy azt mondhassam minden próbát kiállt. Viszont alternatívának nem rossz, de még van min fejleszteni.

Amin még változtatnék, az az, hogy a sheavaj mellé egy kis kókusz vagy pálmazsírt adnék, hogy egy lágyabb, kenhetőbb állagú krémdezodort kapjak.

Hosszú távon nem tudom megmaradok-e mellette, lehet létezik jobb recept amit kipróbálok, vagy az is lehet hogy rálelek egy egészségre nem káros, mégis megfizethető dezodorra.

Mi a véleményetek?Ti kipróbálnátok?

2 megjegyzés:

  1. alverdes deot használok, de nem igazán jött be.Sok kozmetikumnak néztem utána, de rengeteg van a piacon amibe lehet, hogy nincs alumínium származék, de van benne más ami káros.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azért ez nem hangzik túl jól.Tényleg néha azt sem tudjuk már mit kenünk magunkra,mi milyen hatással van a szervezetünkre.Ezért is kezdtek el ennyire foglalkoztatni a natúr kozmetikumok,és előállításuk is.

      Törlés