2014. augusztus 28., csütörtök

Gombolás nélküli párnahuzat varrása


Miután az ágyunkra saját magam varrtam meg a párnákat és tölöttem meg tömőanyaggal úgy gondoltam, hogy egy egyszerű, gombolás nélküli párnahuzatot készítek rájuk. A mondás szerint "szegény ember vízzel főz" és jobb híján az internetről tanul varrni. Legalábbis én a netről próbálkozom! :) Nem találtam fel a spanyol viaszt, nem csókolt homlokon a varrónők múzsája, egyszerűen csak egy ikea varrótanfolyamos videó volt segítségemre a párnahuzatok elkészítésénél.
Lefotóztam lépésről lépésre a műveleteket, de természetesen a bejegyzés végére beszúrom a videót is. Pontos méretet nem írok, mert ez függ a párna méretétől amire készül a huzat, de szabáskor plusz 2 centit rá kell számolni a varrás miatt.

Kiszabtam a párna elejét (1.) és a párna hátsó részeit. (2.,3.)
A párna hátsó része két darabból tevődik majd össze, egy szélesebb és egy keskenyebb darabból, így ezt ennek megfelelően szabtam ki. 

Ezután 2. és a 3. anyag hosszabbik oldalát kétszer behajtottam, megtűztem és a hajtás mentén levarrtam.


Fogtam a párna elejét és rátettem a keskenyebb hátsó oldalt (3.)


Majd fedésben rákerült a nagyobbik (2.) hátsó rész is...


A két egymást fedő hátsó részt a jelölések mentén megtűztem és összevarrtam: 


Így született meg a 2. és 3. darabból a párna hátsó oldala.
Ezután a párna elejét és hátulját színt a szín felé fordítva összetűztem és az oldalak mentén összevarrtam és bár a vidóban ez a lépés nem szerepelt, a széleket letisztáztam. (megteszi a cikkcakk öltés is)


A nyílásnál kifordítottam és készen is a gombolás nélküli cserélhető párnahuzat.

A videó, ami segítségemre volt:



Jó munkát! :)


9 megjegyzés:

  1. A videót vagy kétszer meg kellett néznem,hogy megértsem.Szerintem nem sikerült túl jól a fordítás,de a fotóid sokat segítettek.Nagyon rég használtam a varrógépemet,de ezt kipróbálom. Ezt az anyagot hol lehet kapni? Köszi!
    Zsu

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is megnéztem vagy kétszer, meg visszatekergettem...amúgy is vízuális típus vagyok, de nah! :D
      Ez a kék anyag egyébként ikeás! :)

      Törlés
  2. Én is kb mindig így varrom, nem is szeretem ha gomb van a párnán :) De egyébként az anyag tényleg nagyon gyönyörű :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eddig nem nagyon varrtam párnahuzatokat... a nappaliba tavasszal készítettem, de az gombos volt. Gondoltam kipróbálom már a gombfelvarró programot a varrógépen :) Ez a gombolásnélküli viszont jobban bejött, haladósabb is, szebb is kényelmesebb is :)

      Törlés
  3. tök jó lett, bár bennem felmerül a kérdés, hogy egy darabból is meg lehet ezt csinálni, ha levágsz egy hosszú darabot és a párna rövidebb oldalai mentén kis ráhajtással összevarrod. Bár lehet, akkor nem jön ez a szép párnaforma

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hmm.. jó kérdés! Azért is áll két darabból a hátsó rész, mert a közepénél mivel nincs összevarrva ott tudod bebújtatni a párnát...
      de ha egy darabból csinálod és a rövid oldal mentén összevarrod, akkor hogyan lesz könnyen cserélhető és mosható a huzat? Vagy én értettem most félre valamit? (de reggel van még nekem) :D

      Törlés
  4. Sziasztok. Sok ilyet varrtam már, igen meg lehet csinálni egy hosszú anyagból is, csak lemarad akkor a szélevarrás, de azt bele lehet vasalni is..tehát egy hosszú egymásra lapolva a 2 vége. Bár emígy sokkal szebb :)

    VálaszTörlés
  5. A leírásod és a képek sokat segítettek , hogy a hátulját hogy is kell összeállítani. 2x visszatekertem én is a videót , hogy lássam mit is kell csinálni. Most már biztos, hogy a takarókra is így fogom készíteni a huzatot!
    Köszönöm!

    VálaszTörlés
  6. Nagyon jónak találom, főoleg a videóval együtt. Vajon csecsemő ágyneműhuzatnál is biztonságos megoldás? Mert akkor mindenképpen így csinálnám!

    VálaszTörlés