2013. július 19., péntek

Szappankészítés


Még januárban elhatároztam, hogy idén szeretnék elsajátítani három új kreatív technikát. Azt hiszem, hogy bátran kijelenthetem, egész jól haladok. Az idei célkitűzéseimet úgy néz ki sikerül is megvalósítani. A blogban még nem említettem, de még áprilisban részt vettem egy szappankészítő tanfolyamon. Fantasztikus élmény volt számomra az egész oktatás, az hogy valami olyat tanulhatok meg amivel jót tehetek magamnak és megörvendeztethetem vele a környezetemet is, nem mellékesen egy új hobbit kaptam ezáltal. Engedjétek meg, hogy meséljek nektek kicsit hosszabban arról, honnan is jött ez az egész szappankészítősdi.

Az egész 3 évvel ezelőtt kezdődött, amikor anya rábukkant az interneten egy szappanokkal, házi kenceficékkel foglalkozó portálra.Ő már akkor elkezdte rágni a fülem, hogy "kislányom, figyelj csak ez milyen érdekes és izgalmas, meg kellene próbálni szappant készíteni". Persze egyből nekem is felcsillant a szemem, de a kezdeti lelkesedésem alább is hagyott. Akkoriban másfelé járt az agyam és éppen a szakdolgozattal voltam elfoglalva. A kézműves szappanok viszont továbbra is jelen voltak az életemben, mert vásároltunk hébe-hóba és én speciel az arcomra csak ezt használtam. Aztán tavaly nyáron mikor már saját háztartást vezettem jött az ötlet, hogy miként is tudnám az életünket környezettudatosabban és költségkímélőbb vonalak felé terelgetni. Különböző módon próbáltam megreformálni a háztartásunkat, egészen a főzésen keresztül a takarításon át a mosásig. Volt ami bevált, de volt ami nem. Pl.: hiába mostam mosódióval a ruháinkat, nem éreztem tisztábbnak, fehérnek őket, és szépen lassan visszatértem a bolti vegyszerekhez.

Tavaly decemberben jött újra az ötlet, hogy no tényleg fogjunk már neki szappant készíteni, másnak is megy, próbálkozzunk hát. Ekkor jobban beleástam már magam a témába és elkezdtem utánajárni, utána olvasni, hogy hogyan is készül a szappan házilag, milyen maga az egész folyamat és mire is van szükségem hozzá. Az internet tele van rengeteg szappankészítő recepttel, "hogyan készült" videókkal. Igen ám, de az internet információs áradatában teljesen beleszédül az ember, a túl sok vélemény még zavaró is lehet. Azért valljuk be ez nem olyan mint varrni tanulni, vagy gyurmából készíteni karácsonyi ajándékot, és nem is olyan mint kipróbálni a neten talált süteményreceptet. Itt lúggal dolgozik az ember, és amit elkészít az végül csak a bőrével érintkezik... nem kockáztattam hát, azt mondtam belevágok, és részt veszek egy képzésen ahol nem csak a szappankészítés rejtelmeivel ismerkedhetem meg, hanem a felmerülő kérdéseimre egy olyan nagyszerű szakember adhat választ aki már régóta szappankészítő és használó is.


A képzés rendkívül jó volt, élveztem minden egyes pillanatát. Sokat tanultam és kíváncsian várom a folytatást. Úgy érzem egy olyan irányba tereli az egész életemet amivel érdemes többet foglalkozni és mégtöbb energiát belefektetni. A tanultak óta már különféle szappanokat készítettünk otthon. Készült pl. borsmenta, levendula, körömvirág valamint citrusos, só, kávé és vanília szappan is. Májusban elhagytuk a bolti folyékony szappant és a tusfürdőt is. Csak saját készítésű házi szappannal tisztálkodunk, ami kiválóan teljesít. Teljes mértékben elégedett vagyok vele, a bőrünknek nagyon jót tesz, mert mióta ezt használom teljesen elhagytam testápolót. Egyszerűen nincs már szükség rá, nem szárad ki a bőröm. A családot is sikerült megfertőzni, főleg mióta tudják, hogy a sajt szappanban mégis mi található, és hogy nem kerül bele mindenféle adalékanyag amivel nem csak a bőrünknek de a környezetünknek is ártunk.

A szappantól (legalábbis a kézművestől) nem szabad megijedni. Sokan még mindig viszolyognak tőle, hogy kiszárítja a bőrt. Pedig egyáltalán nem. A kézműves/házi szappanokban nem találhatóak káros és mesterséges anyagok. Viszont tartalmaz különféle zsiradékokat (kókuszzsír, pálmazsír, olíva- és napraforgóolaj), lúgot és desztillált vizet, valamint egy kis pluszt, amit saját kedvünkre adhatunk hozzá. (pl. illóolajok, gyógynövények stb.) 

Meggyőzni és rábeszélni nem szeretnék senkit a szappanhasználatra, de ha van a környezetetekben olyan aki háziszappant készít, vagy vásárokon láttok valakit árusítani, vegyetek és tegyetek egy próbát. 
A bőrünk és a környezetünk megérdemli! :)

5 megjegyzés:

  1. jó volt olvasni a bejegyzést, és jó szappankodást kívánok! :) én is jobban szeretem a kézműves szappanokat, de néha a vásárokban már sokkal drágább, mint amennyit még kiadnék érte...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ha jól emlékszem szoktál Meskázni. Érdemes szétnézni ott is szappanügyekben, mert sokan ott is árusítanak, és olcsóbb is, mint a vásárokban. Egy-két vásárban nagyon borsos a szappanok ára, de ott ugye szigorúbb feltételeknek kell megfelelni, eleve a vásári standért is fizetni kell a termék engedélyeztetés sem olcsó és ezért sokkal nyomottabb sajnos az ár.

      Törlés
  2. Szuper ez a bejegyzés. Én is nézegettem már ezt a sulit, mert nekem a "betegségem (pajzsmirigy gyulladás) mellékhatása a smirglipapír bőr. Először tutira mentem, és a mannáról rendeltem egy kecsketejes-mézes szappant, és bevált, úgyhogy ha legközelebb hazamegyek, én is beugrom egy tanfolyamra, hogy innentől meg tudjam én is csinálni negyede árból. (vagy még annyiból se)

    Szuper, hogy létezik ilyen!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Orad! ;) Csak ajánlani tudom a tanfolyamot! Rengeteg ismerősömnek akik elvégezték segít a bőrproblémáikon. A manna igen, drága.. de most, hogy benne vagyok ebben az egészben látom már, hogy miért, és meg is értem, hogy elkérik az árukat. Nagyon-nagyon sokba kerül a hivatalosítás, a bevizsgálások, mellé a csomagolás, reklámok, fejlesztések... ezt mind meg kell fizetni. De egy ilyen tanfolyam is visszahozza az árát. Mi már csak ilyennel, mindenféle szintetikus anyagtól mentesen fürdünk, és érezzük a jótékony hatását. Tényleg szívből ajánlom Kori tanfolyamait! :)

      Törlés
  3. Szió, szió, bocsi, bunkó vagyok. :)

    Igazad van, én is megértem őket! Ha addig elfogynak a mannaszappanok, ismét tőlük rendelnék, mert minőséget adnak. Úgy vagyok vele, hogy gagyi dolgot nem akarok az asztalra tenni, és magamra kenni. Mindig főzünk, és képzeld, Balu a teraszon paradicsomot is nevelt (az azé vicces baleset volt, mert pont otthon voltunk éréskor) Szóval amit tudunk, megcsinálunk magunknak. Ez a szappan is szuper dolog lesz. Alig várom! Januárban mehetek :)

    Köszi az ajánlót! Gratulálok a blogodhoz!

    VálaszTörlés