2018. december 21., péntek

Mákos-szilvalekváros bejgl

Évek óta sütöm ezt a bejglit. Az eredeti receptet édesanyámtól tanultam, azóta persze finomítgattam rajta. Garanciát a repedésmentességre nem vállalok, de cserébe nagyon finom!


Hozzávalók: 3 rúdhoz:

Tészta:
• 500 g liszt
• 200 g vaj
• 50 g porcukor
• 1,5 dkg élesztő
• 2 csipet só
• 1 tojás
• kb. 1-1,5 dl tej

Töltelék:
• 375 g darált mák
• 180 g cukor
• 2 ek. méz
• 1 citrom reszelt héja
• fahéj
• kb. 1,5 dl tej
• 4-5 ek. szilvalekvár
+ 1 tojás szétválasztva a bejglik tetejére


Elkészítés:
Először a máktöltelékkel kezdem, hogy legyen ideje kihűlni. A tejet a cukorral, mézzel együtt felfőzöm, majd hozzákeverem a darált mákot, a citromhéjat, fahéjat, és 4-5 evőkanál szilvalekvárt. Alaposan kihűtöm, és begyúrom a bejgli tésztáját.
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a kockára vágott vajat, tojást, cukrot, sót, belemorzsolom az élesztőt és apránként hozzáadom a tejet is, míg végül összeáll a tészta. 3 részre osztom, külön-külön gömbölyítem mindegyiket és 30 percig hűtőben pihentetem.
A tésztát enyhén lisztezett felületen egyenletes vastagságúra nyújtom megkenem a töltelékkel, két oldalát behajtom és a behajtott részt megkenem egy kevéske tojássárgával Feltekerem majd sütőpapírral bélelt tepsire fektetem.

A bejglik tetejét megkenem tojássárgájával és addig hagyom hűvös helyen pihenni, amíg a tojás teljesen rá nem szárad. Ha a bejglik teteje megszáradt megkenem tojásfehérjével és azt is hagyom rászáradni. Ettől lesz szép márványos. Egy vékony szívószállal 4-5 mélyebb lyukat fúrok a rudak tetejére, oldalaira, hogy a keletkező gőz szabadon tudjon távozni. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt arany barnára sütöm.


Egészségünkre!

1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet. Diósbejglit szoktam így: tésztát megkenem sárgabaracklekvárral, megszórom cukros dióval, majd kakaóport szitálok rá. Mi ezt zserbó bejglinek hívjuk.

    VálaszTörlés