2013. július 17., szerda

Rozscipó

Szeretek különféle kenyérrecepteket kipróbálni. Amíg vásároltuk a kenyeret sem ettük mindig ugyan azt a fajtát, próbálkoztunk fehérrel, félbarnával, tönköllyel, magossal, kiflivel, zsemlével és még hosszasan sorolhatnám. A változatosság gyönyörködtet, úgyhogy ezen az elven elindulva próbálkozom különböző pékárú receptek kipróbálásával. Most egy Rozsos szendvicszsemlét készítettem, ami nagyon belopta magát a szívembe. Az eredeti recept Limarától származik ami eredetileg egy tönkölybúzás szendvicszsemle, azonban az utolsó pillanatban vettem észre, hogy az éléskamrámban kifogyott a tönköly liszt, amit én rozsliszttel helyettesítettem. Így végül egy isteni rozscipót kaptunk, amiből kiváló szendvicset készíthetünk.


Hozzávalók:
  • 30 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 20 dkg fehér vagy kenyérliszt
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg öregtészta 
  • 2 dl író (ha nincs akkor 2 ek. joghurtot felengedünk 3dl vízzel)
  • kb. 1,5 dl víz
  • 15g friss élesztő (nem futtatjuk)
A hozzávalókból rugalmas tésztát gyúrunk, amit 35 percig kelesztünk. 10-12 részre osztjuk, és a darabokat gömbölyítjük, majd 10 percig konyharuha alatt pihentetjük. (mire végzek a 12. gömbölyítéssel addig a legelső gömböc már pihent annyit, hogy formázhatjuk) Veknialakra formázzuk, sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük és letakarva még 30 percig kelesztjük. Miután megkelt pengével kissé behasítjuk, lespricceljük vízzel és megszórjuk búzakorpával. 200 fokon előmelegített, hideg vízzel alaposan bespriccelt sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük. 


2 megjegyzés:

  1. Alig várom, hogy végre legyen saját konyhám. :) Egyébként neked van római tálad? Szerintem abban is lehetne jó kis kenyeret sütni, nem? A vízzel spriccelés miatt jutott eszembe. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van, egy közepes méretű kerek. Szoktam benne kenyeret sütni, de arra nagyon rá kell készülnöm, mert be kell áztatni azt is a kenyérhez is. Amúgy van két jénaim is, legtöbbször abban sütök kenyeret. Zsemléket, kiflit meg nagytepsin, valamelyiknél elég csak jól bespriccelni a sütőt, vagy egy vízzel teli tepsit teszek alá, hogy jó kis gőz legyen benne. Vagy valamelyikre sütőzacskót kell húzni. Receptfüggő mikor mit csinálok :)

      Törlés