Feles kiflinek neveztem el ezt a finomságot, mert mikor nekifogtam kiflit sütni akkor vettem észre, hogy nincs itthon elég tk. tönkölybúzaliszt, így finomliszttel pótoltam a hiányzó mennyiséget. Persze így is jól sikerült, igazán finom lett!
Hozzávalók
Esti kovász:
- 150 g tk finomliszt
- 25 g élesztő (vagy ennek megfelelő szárított élesztő)
- kb. 1-1,5 dl langyos víz
Másnap reggeli hozzávalók:
- 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 300 g finomliszt
- 1 csapott evőkanál búzasikér
- 2 csapott teáskanál só
- 3 evőkanál olaj
- 1 csapott teáskanál őrölt köménymag
- csipet cukor
- kb. 2-2,5 dl langyos víz
+ az előz esti kovász
Elkészítés
Este összeállítom a kovászt. A lisztből, élesztőből és a vízből sűrű, nokedli állagú tésztát keverek, majd folpackkal letakarom és éjszakára szobahőmérsékleten magára hagyom. A tészta az éjszaka folyamán hol megnő, hol összeesik, de reggelre szép hólyagos, bugyborékoló.
Másnap reggel a dagasztógép üstjébe mérem az 600 g lisztet és egy evőkanálnyi sikérrel elkeverem. Az edény szélére 2 teáskanálnyi sót szórok ezután a liszt közepébe mélyedést készítek. A mélyedésbe kerül az előző este elkészített kovász, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanálnyi sűrű görög joghurt és a plusz íz kedvéért 1 csapott teáskanálnyi őrölt kömény, majd az egészet kb. 2-2,5 dl langyos vízzel összedagasztom. (Tapasztalataim szerint a lisztek minősége miatt eltérő lehet a folyadékfelvétel)
Másnap reggel a dagasztógép üstjébe mérem az 600 g lisztet és egy evőkanálnyi sikérrel elkeverem. Az edény szélére 2 teáskanálnyi sót szórok ezután a liszt közepébe mélyedést készítek. A mélyedésbe kerül az előző este elkészített kovász, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanálnyi sűrű görög joghurt és a plusz íz kedvéért 1 csapott teáskanálnyi őrölt kömény, majd az egészet kb. 2-2,5 dl langyos vízzel összedagasztom. (Tapasztalataim szerint a lisztek minősége miatt eltérő lehet a folyadékfelvétel)
A dagasztógép segítségével puha, ruganyos tésztát kapok, amit olajjal vékonyan kikent tálba teszek és letakarva duplájára kelesztek.
Kelesztés után az egészet 10-12 egyenlő részre osztom és egyenként gömbölyítem őket. Letakarva pihentettem még 10 percig, hogy a sikérszálak újra magukhoz térjenek, majd megformázom a kifliket. A kis gombolyagokat egyenként oválisra nyújtom, majd a feltekerem és sütőpapíros tepsire fektettem.
Letakarva még kb. 60 percig kelesztem. Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 fokra, az aljába pedig egy sütőedénybe jégkockát teszek, hogy jó gőzös sütőben süthessem a kifliket. A megkelt kifliket alaposan lespriccelem vízzel és a két tepsit egyszerre teszem be. Légkeveréses, gőzös sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütöm. Mikor már majdnem megsültek a kiflik még egyszer alaposan lespriccelem őket és a két tepsit megcserélem és még úgy pár percig sütöm őket.
Egészségünkre!
A friss, ropogós, jól megsült kifli nekem is a "gyengém", de ritkán
VálaszTörléslehet ilyet találni.
A kiflijeid nagyon fotogének, a felső képen az első három kifli
szinte kijön a képből. Szépek és el tudom képzelni, milyen finomak.
Zitus, ügyes pék vagy.
Nagyon szép a kiflid én gyakran készítem felesbe vagy 70-30 arányba mert a csak tk nem jó, így finom.
VálaszTörlésNagyon jó recept, csak a hozzávalóknál a joghúrt nincs feltüntetve.!
VálaszTörlésSzuper jó recept, nagyon finom, már mióta itthon sütöm a kifliket, ezt a receptet használom. Én két tepsiben másfél adagok készítek , 16 db sül egyszerre.
VálaszTörlés