2017. december 5., kedd

Feles kifli

Feles kiflinek neveztem el ezt a finomságot, mert mikor nekifogtam kiflit sütni akkor vettem észre, hogy nincs itthon elég tk. tönkölybúzaliszt, így finomliszttel pótoltam a hiányzó mennyiséget. Persze így is jól sikerült, igazán finom lett! 


Hozzávalók

Esti kovász:
  • 150 g tk finomliszt
  • 25 g élesztő (vagy ennek megfelelő szárított élesztő) 
  • kb. 1-1,5 dl langyos víz 

Másnap reggeli hozzávalók:

  • 300 g teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
  • 300 g finomliszt
  • 1 csapott evőkanál búzasikér
  • 2 csapott teáskanál só
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 csapott teáskanál őrölt köménymag
  • csipet cukor 
  • kb. 2-2,5 dl langyos víz

    + az előz esti kovász
Elkészítés

Este összeállítom a kovászt. A lisztből, élesztőből és a vízből sűrű, nokedli állagú tésztát keverek, majd folpackkal letakarom és éjszakára szobahőmérsékleten magára hagyom. A tészta az éjszaka folyamán hol megnő, hol összeesik, de reggelre szép hólyagos, bugyborékoló.

Másnap reggel a dagasztógép üstjébe mérem az 600 g lisztet és egy evőkanálnyi sikérrel elkeverem. Az edény szélére 2 teáskanálnyi sót szórok ezután a liszt közepébe mélyedést készítek. A mélyedésbe kerül az előző este elkészített kovász, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanálnyi sűrű görög joghurt és a plusz íz kedvéért 1 csapott teáskanálnyi őrölt kömény, majd az egészet kb. 2-2,5 dl langyos vízzel összedagasztom. (Tapasztalataim szerint a lisztek minősége miatt eltérő lehet a folyadékfelvétel)

A dagasztógép segítségével puha, ruganyos tésztát kapok, amit olajjal vékonyan kikent tálba teszek és letakarva duplájára kelesztek.

 Kelesztés után az egészet 10-12 egyenlő részre osztom és egyenként gömbölyítem őket. Letakarva pihentettem még 10 percig, hogy a sikérszálak újra magukhoz térjenek, majd megformázom a kifliket. A kis gombolyagokat egyenként oválisra nyújtom, majd a feltekerem és sütőpapíros tepsire fektettem. 

Letakarva még kb. 60 percig kelesztem. Ezalatt előmelegítem a sütőt 200 fokra, az aljába pedig egy sütőedénybe jégkockát teszek, hogy jó gőzös sütőben süthessem a kifliket. A megkelt kifliket alaposan lespriccelem vízzel és a két tepsit egyszerre teszem be. Légkeveréses, gőzös sütőben 15-20 perc alatt ropogósra sütöm. Mikor már majdnem megsültek a kiflik még egyszer alaposan lespriccelem őket és a két tepsit megcserélem és még úgy pár percig sütöm őket.



Egészségünkre!

4 megjegyzés:

  1. A friss, ropogós, jól megsült kifli nekem is a "gyengém", de ritkán
    lehet ilyet találni.
    A kiflijeid nagyon fotogének, a felső képen az első három kifli
    szinte kijön a képből. Szépek és el tudom képzelni, milyen finomak.
    Zitus, ügyes pék vagy.

    VálaszTörlés
  2. Erzsébet Polgárné Hegedűs2022. október 6. 22:32

    Nagyon szép a kiflid én gyakran készítem felesbe vagy 70-30 arányba mert a csak tk nem jó, így finom.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon jó recept, csak a hozzávalóknál a joghúrt nincs feltüntetve.!

    VálaszTörlés
  4. Szuper jó recept, nagyon finom, már mióta itthon sütöm a kifliket, ezt a receptet használom. Én két tepsiben másfél adagok készítek , 16 db sül egyszerre.

    VálaszTörlés