2014. augusztus 24., vasárnap

Só és borsszóró új ruhában

A házilag készített ágytámlánk festésekor nem voltam túl bátor, így egy viszonylag visszafogottabb kopottas hatást sikerült elérni. Nem akartam rögtön a mélyvízbe ugrani, főleg nem egy ilyen nagyobb méretű bútordarabnál, de ott motoszkált a fejembe, hogy milyen is lenne, ha egy merészebb, erőteljesebb kopottas hatást érnék el. Mivel még csak barátkozom ezzel a stílussal, így tényleg nem akartam egy nagyobb lélegzetvételnyi bútordarabot beáldozní, így pont kapóra jött a régiségvásáron szerzett, fából készült só-szóró és borsörlő. 


Amikor a kezem ügyébe akadtak, akkor tudtam, hogy ez a két tárgy lesz az amin ki kell próbálnom mennyire is fog megtetszeni ez a mesterségesen kopottas hatás. Most is univerzális zománcfestéket használtam, elefántcsont-színben. Festés előtt zsírtalanítottam a felületet és a kopottas hatás eléréséhez az éleknél és itt-ott gyertyaviasszal dörzsöltem be a felületet. (Látszik, hogy nem sajnáltam a gyertyaviaszt róla :D) 3 rétegben festettem, száradás után visszacsiszoltam és most így néz ki a végeredmény:




Még nem tudtom tetszik-e vagy sem. Tényleg még barátkoznom kell ezzel a stílussal... de egy biztos, így azért jobban tetszik, mint az eredeti  barna állapotában.

Nektek mi a véleményetek? 


6 megjegyzés:

  1. Egy picit nekem erős a koptatás nem túl természetes (mondjuk nehéz is elkészíteni, erre legjobb az idő) de szerint a fehér szín túl egységes túl új hatást kelt, mamámnál van pár valóban idő által koptatott darab, és ott egy picit piszkosabbnak, öregebbnek tűnnek maguk a darabok :) De ez sem rossz!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hasonló érzéseim vannak nekem is, hogy kicsit erőltetett... viszont itt nincs az mint az idő álltal koptatott daraboknál, hogy potyog a festék, ha akarja az ember, ha nem... Bár, az én nagyszüleimnél is van egy-két olyan darab amit az idő öregbített, koptatott, de a legtöbb meg annyi festéket kapott, hogy lerobbantani sem lehetne róla. Persze ez sokmindentől függ, hogy lepotyog-e a festék vagy sem. Ha megfelelő helyen (nem nedves, hanem száraz, viszonylag meleg helyen) volt betárolva a bútordarab, akkor lehet hibátlan állapotban egy 100éves bútordarab is. De ha nedves, dohos, párár helyen... akkor az idő nem kíméli...

      Törlés
  2. Szerintem nagyon jó lett!! :) ♥
    Próbálkozom majd én is hasonlóval! :)

    VálaszTörlés
  3. Ahol a gyertyaviasz volt, ott vannak a foltok? En szeretem a fa sajat szinet, de feher konyhaba szerintem illik ez a szett is. Vagy nem akarok rendeltetes szerint hasznalni oket?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, ahol bedörzsöltem festés előtt a viasszal, ott nem tapad meg a fersték, igy amikor száradás után "nekiesek" finom csiszolópapírral vagy csiszoló szivaccsal akkor azon a részen ahol bekentem lepattog :)
      Ez nem lesz használva, dekorációs "elem" lesz a tálalószekrényen... :)

      Törlés