2014. február 25., kedd

Bagószag a lakásban? Na ne!

Költözésünkkor az első "sokk" akkor ért, amikor kulcsátvétel után beléptünk a házba. Megcsapta az orromat a tömény cigaretta szag. Pedig minden ki volt szépen takarítva, de a bagószagot nem lehet csak úgy észrevehetetlenné tenni.

Előző lakó volt olyan "kedves", hogy az itt töltött utolsó hónapjában bent a házban dohányzott. Félreértés ne essék, nincs nekem semmi bajom a dohányosokkal, a családomban is vannak dohányosok, DE szerintem a dohányzás is történhet kulturált keretek között, de ne a másik ember kárára. Mikor a házat jöttünk megnézni nyoma sem volt a bagószagnak, akkor nem dohányzott bent senki, mert ha akkor éreztem volna nem is költözünk később. Nem értem akkor az utolsó 1 hónapban miért kellet? Kitolásból? Csak gratulálni tudok az ilyen jellemhez! 

Szóval az első éjszakánk olyan rettenetes volt, mintha két doboz cigarettát szívtam volna el az éjszaka folyamán, kapart a torkom és szúrt a szemem. Bálint pedig napokig köhögött megmagyarázhatatlan okokból. Másnap eldöntöttem, hogy felhúzom a kesztyűt és harcba szállok, kipucolom ezt a bűzt az életterünkből. 
fotó forrása
Mit csinál ilyenkor az ember lánya? Elkezd kutakodni a neten különböző praktikák után. Az itt felsoroltakat kipróbáltam, de jelentem nem jöttek be!
  • a ház különböző pontjain kis edényekben elhelyezett 20%-os ecet
  •  ecetes szivacs a radiátorokra
  • gyertyaégetés (mert állítólag elveszi a szagot)
  • illóolajas csepegtetés/párologtatás
  • padlószőnyeg alapos kiporszívózása
  • babérlevél elégetés
  • citrom és narancskarikák szárítása
  • mesterséges illatosítók

Nos az ecet nem tett semmit, nesze semmi fogd meg jól... a különböző illatosítás mint pl illóolaj nem veszi el a bagószagot, kicsit fedi, keveredik vele de semmiképpen sem nyomja el. Sajnos a tapéta és a padlószőnyeges helység alaposan beitta :( Amikor hazaérkeztünk valahonnan és beléptünk a házba még mindig a bagószag csapott meg. Az első pár napban a mosott ruhát a legkritikusabb szőnyeges helységben teregettem ki. Ez a módszer vált be a legjobban. Igaz száradás után mindegyik ruha olyan szagú volt mintha egy füstös kocsmában töltöttem volna az estét és lehetett mindent újra mosni, de úgy tűnik a ruhaszárítós módszer sokat segített, összegyűjtötte a bűz legnagyobb részét. 

Viszont még mindig nem voltam elégedett. Egyik reggel ébredés után vettem észre, hogy a kispárnám az éjszaka folyamán a földön pihent. Felvettem, megszagoltam... heves öklendezések közepette rá kellett döbbennem, hogy még mindig van bőven a bagószagból, méghozzá a padlószőnyegben. A következő lépésben beszereztem a vanish szőnyegtisztító porát. Sajnos a környezetünkben nincs senkinek szőnyegtisztító berendezése, másfelől télen nem akartam vizes szőnyegtisztítás végezni, de meg kellett oldani valahogy ezt a bűzölgő szőnyegproblémát. Kiszórtam a szőnyegre a port és alaposan beledörzsöltem. Hagytam hatni a szert, majd kiporszívóztam. Meglepő módon a dolog működött. 

Nem azt mondom, hogy 100%-os, de 90%-ban elégedett vagyok az eredménnyel. Utólag belegondolva valami mezei illatos mosópor is megtette volna ugyan ezt a hatást, de sikernek könyvelem el, hogy ideiglenesen sikerült megoldani ezt a bűzfacsaró problémát is. Mindenesetre ha beköszönt az igazán jó idő felszedjük a padlószőnyeget, leszedjük a tapétát és alaposan kifestünk. Ezt a problémát végleg és 100%-ban ez fogja leginkább megoldani.

4 megjegyzés:

  1. Szia !
    Mi is ezzel a problémával küzdünk, ugyanis a férjem olaszban dolgozik és egy ,, 10 "- es skálájú lakásból sajnos kb. egy ,, 3 " - as lakásba kell költöznie, mert a cég úgy döntött, hogy összevon lakásokat.
    A szoba pedig iszonyatosan bagószagú, mert a fickó szinte az ágyban cigizett.
    Mégcsak tegnap voltunk takarítani és én is rákerestem a neten a praktikákra, gondoltam ma kiteszem az ecetes tálkát, de ahogy írod nem vált be igazán.
    A szőnyeget egyből felcsavartuk és kitettük a szobából, de ott van egy nagy matrac és még egy ülőgarnitúra is. Olvastam a szódabikarbónáról is, hogy csak rá kell szórni és jó pár óra múlva kiporszívózni. Még jó hogy az ülőgarnitúra huzatai cipzárosak, lehúzom akkor és kimosom.
    Meglátjuk. Itt sajna a festés nem lehetséges, mert bérelt lakás, de igazán ez oldaná meg a problémát.
    Örülök, hogy rád találtam !
    Üdv : Juditka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Juditka!
      Örülök, hogy rám találtál és köszönöm, hogy itt vagy! :)
      Sajnos nekem az ecetes tálka nem jött be :( Viszont, lehet érdemes lesz kitenni pár nedves törölközőt, akár ecettel is meglocsolni és hagyni megszáradni. Az is össze fogja szedni a cigarettaszag egy részét. A matracra érdemes rászórni a szódabikarbónát, vagy ha az nem segít akkor kárpit tisztító habbal, sprayvel próbálkozni. Állítólag létezik dohányfüst semlegesítő spray is, de én sajnos nem találkoztam vele, pedig kerestem. A kávé is jól semlegesíti a szagokat, de én azt maximum kis tányérban (zacc formájában) próbáltam ki a hűtőszekrényben. Ott bevált. Remélem sikerül megszabadulnotok ettől a kellemetlen szagtól!

      Törlés
  2. Köszönöm a tanácsokat, tegnap kitettem az ecettel teli tálkákat, majd meglátom ma este, hogy mit produkál.
    Holnap már egész nap a lakásban leszek és kimosom a garnitúra huzatait, meg főzök kávét is, de este utazunk haza magyarba, úgyhogy a többi a férjem dolga lesz ha visszautazik - én majd csak pár hónap múlva jövök vissza. Itt olaszo. ban is rengeteg embernek lóg a szájában a cigi, hiába élnek egészségesen - gondolok itt a sok tengeri herkenytű és zöld saláta fogyasztására. Azonban több helyen kerestünk itt is semlegesítő spray -t, de eddig nem találtunk mi sem.
    Üdv: Juditka

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit, sajnálom, hogy jobb ötlettel nem tudtam előállni, de azért tényleg remélem így is sikerül normalizálni a helyzetet.

      Törlés