2013. december 8., vasárnap

Túrós pogácsa

A héten kaptam egy kis házi túrót, és szerettem volna valami sós harapnivalót készíteni belőle. Limara túrós pogácsáját választottam, ami ideális finomság akár karácsonyra is, hogy ne csak édes sütemény, hanem valami sós is kerüljön az ünnepi asztalra. 

Hozzávalók:
1 kg liszt
0,5 kg túró
2 tojás
2,5 tk só
25 dkg vaj/margarin
5 dkg élesztő
1 nagy pohár tejföl

tetejére:
+1 felvert tojás
reszelt sajt

Elkészítés:
A liszthez hozzáadom a puha vajat, túrót, a két tojást, sót, belemorzsolom az élesztőt és hozzáadok 2-3 evőkanálnyi tejfölt majd összeállítom a tésztát. A túró nedvességtartalmától függ, hogy mennyi tejfölt vesz fel, ezért aszerint adagolom. Bolti (szárazabb) túrónál van, hogy egy egész nagy pohár (450 g) tejföl is belemegy, de házi túrónál nekem 3-4 evőkanálnyi is elég volt. Miután a tészta összeállt 1 éjszakán át hűtőben pihentetem. Másnap lisztezett deszkán kinyújtom, meghajtogatom majd 10-15 perccel később ujjnyi vastagságúra nyújtom, és pogácsaszaggatóval kiszaggatom. Két kezem között kicsit felsodrom és sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom őket. Tetejét felvert tojással megkenem és sajttal szórom meg. Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütöm őket.

Egészségünkre!

4 megjegyzés:

  1. Kedves Zóra!
    Szeretném megkérdezni, hogy másnap is finom, ehető-e a pogácsa? Vendégvárónak szeretném megsütni, de ha lehet, előző nap.
    Előre is köszönöm a választ :)

    VálaszTörlés
  2. Nekem kis módosítással jól sikerült! 1/2 kiló liszt, 45 dkg túró, 12 dkg margarin, 2 db tojás, 2.5-3 dkg élesztő, 2-3 kanál tejföl, de a só kevés volt! 2 kávéskanállal tettem bele, de így sótlan! Este elkészült, a hűtőbe pihent reggelig. A többi ugyanaz mint a recept! Nagyon finom puha, szép magas! Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Puha, omlós de nagyon sótlan! Több kell bele, kb kétszer ennyi mint fent a receptnél írt!

    VálaszTörlés