2013. július 26., péntek

Textil tatyó

Aki Facebookon is követ, az tegnap láthatta, hogy már megint valami kreatív dologban sántikáltam. Igazából a varrógépet bűvöltem, hogy hátha kisül belőle valami jó. Holnap névnapozásra vagyunk hivatalosak és mindenképp szerettem volna valami saját kezűleg készített holmit is vinni az ünnepeltnek. Életemben nem varrtam még táskát, egészen a tegnapi napig.

Egy "szaladgálós", egyszerű bevásárlótáskát készítettem, amit gondoltam kicsit felcsicsázok, mégse maradjon így natúran. 

Minap Lilla barátnőm mesélte, hogy épp pólókat fest, és akkor annyira megtetszett a textilfestés gondolata, hogy másnap már be is szereztem pár tubus textilfestéket a hobbiboltban (250 Ft volt darabja). Gyerekkoromban volt két saját kezűleg festett pólóm (száz egy kiskutyás és egy mosolygós napocskás) amit nagyon szerettem, úgyhogy kicsit nosztalgiáztam is festegetés közbe. 

Egyébként hűen magamhoz (no meg mert az ünnepelt is kedveli) matyó mintát választottam, piros-fekete színkombinációban. Remélem az ajándékozottnak is tetszeni fog!


Textilfestéskor a dolgunkat megkönnyíthetjük ha a festeni kívánt mintát szabad kézzel (ceruzával) halványan felrajzoljuk, vagy ha nem bízunk annyira a kezünkben használjunk előre kinyomtatott motívumokat amit indigópapír segítségével pillanatok alatt felvihetünk az anyagra.  

A textilfesték amit én használtam (ezt) egyébként szuperül működik, vízbázisú így bátran hígítható, ecsettel könnyen kenhető (persze előtte nem árt kibélelni a táskánkat mondjuk egy kartonpapírral, vagy sütőpapírral). Száradás után a mintánkat a visszáján is vasaljuk meg, majd a színén is. Helyezzünk rá sütőpapírt és úgy vasaljuk át. Állítólag az így díszített textilt bátran moshatjuk kifordítva, kímélő programmal 40 fokon. 

Ti hogy álltok a textilfestéssel? Varrással?
Érdekelne benneteket a "táskakészítés lépésről-lépésre" fotó, vagy videó formájában?



2 megjegyzés:

  1. De jó ötlet ez az egyszerűnek tűnő magyaros motívum! Bár egyszerűnek tűnt a magyaros gyurmaékszered elkészítése is, aztán a próbálkozásomnál tök béna lett :)
    Ezzel a textilfestékkel néhány hete Én is találkoztam, nem tűnik drága mulatságnak, úgyhogy beszerzek belőle néhány színt. Már a karácsonyi ajándékozásokon törtöm a fejemet, persze még csak ötletelés szintjén, és ez a textilfestés most egy nagyon jó ötlet.
    Köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Heva nekem sem ment elsőre a gyurma... sőt! Nem szabad annyiban hagyni, addig egyszerűbb formákkal kísérletezgess. Egy idő után menni fog meglásd :) A textilfestés viszont tényleg sokkal egyszerűbb mint a gyurma :)

      Törlés