2013. január 18., péntek

Cékla I.


A cékla rendkívül sokoldalú növény. Nem akarlak benneteket untatni az általános ismertetőkkel csak a lényeget szeretném róla elmondani. Számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Erős vérképző hatású növény és egyes vizsgálatok szerint megakadályozza a daganatos sejtek szaporodását is. 
A céklában lévő nyomelemeket a test sokkal jobban tudja hasznosítani, mint más zöldségekét. Egyensúlyban tartja a szervezet sav-bázis egyensúlyát, szabályozza a máj anyagcsere folyamatait, tisztítókúrákhoz kifejezetten ajánlott mert elősegíti a májban felhalmozódott zsírok lebontását.  Nem csak gyökere, hanem levele is fogyasztható.

Hosszú tárolás ellenére is megőrzi minden hasznos tulajdonságát. A többi zöldséggel ellentétben nem veszít vitamin és tápanyagtartalmából ezért kifejezetten ajánlott a téli hónapokban fogyasztani.

Gyerekkorom óta imádom a céklát. Rengetegszer használom fel saláták alkotórészeként, de szívesen fogyasztom köretként is. Mióta megvan a gyümölcscentrifuga napi szinten préselem a gyümölcs és zöldséglevet. Legutóbb nyers cékla is került a jól bevált répa-alma-narancs mellé a gépbe. Aki eddig nem szerette a céklát, az nem gondolom hogy préselt formájában rögtön meg fogja kedvelni. Kicsit nekem is fura volt elsőre, mert centrifugázva is rendkívül rostos, és az íze -hogy a páromat idézzem- földízű. Viszont vannak dolgok, amiket nem azért fogyasztunk mert finom, hanem mert jót teszünk vele a szervezetünknek és ezért is igyekszem heti 1 alkalommal préselve fogyasztani.

Aki nyers formában nem kedveli ezt a zöldséget, ne csüggedjen, mert a legközelebbi céklás bejegyzésemben az egyik kedvenc sült-cékla receptemet osztom meg veletek!

Ti szeretitek a céklát?


2 megjegyzés:

  1. Régen utáltam, de mostanában rá vagyok kattanva :) Nagyon megszerettem!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. érdekes hogyan változik az ízlésünk. Én régen a spenótot utáltam, most meg megszerettem :)

      Törlés