2014. július 29., kedd

Egy felújítás története

Adott két szoba. Az egyik pici, a másik kicsivel nagyobbacska. Mindkét szobában padlószőnyeg, tapéta. Mindkét szoba hagyatéka egy jó adag cigarettaszag, aminek kiűzetéséről korábban ITT hangot is adtam.

Hónapokig a nagyobb szoba volt a hálószobánk, mert ez kevésbé volt bagószagú. Miután sikerült minden költöztetődobozt, zsákot kipakolni a kisszobából úgy döntöttünk a hálót átköltöztetjük ide. Ez a szoba 3méter x 3méteres. Egyszóval kicsi. Épphogy az ágy be fog férni, de muszáj ide áttelepülnünk. A januári költözésünk óta a nappaliban tanyázott az íróasztalom és a hobbizós-komódom is. Utóbbi tele van a kreatív cuccaimmal. Elterveztük, hogy ezek szépen mennek a nagyszobába. Azért nem a kicsibe, mert tényleg kicsi, és a nagyobba szeretnénk egy kihúzható kanapéágyat venni, hogy ha vendégeink érkeznek ne a nappaliban a felfújható "lufiágyon" szenvedjenek. Ez a 3 bútordarab viszont nem férne el a kisszobában. Így jön a csere. 

Egy mondatban a lényeg;
Ágy át a kisszobába, nagyszobába pedig mehet minden ami ideiglenesen parkolt a nappaliban. Viszont előtte rendbe kellett szedni a kisszobát!

Innen indult minden
Körülbelül 3 héttel ezelőtt nekiálltam leszedni a kisszobában a tapétát. Nem ment egyszerűen, hiába vizeztem. Jobb volt az első réteget inkább szárazon leszedni, úgy viszonylag nagyobb darabokban lejött. Amikor ezzel megvoltam lehetett alaposan vizezni és spaklival lekapargatni. Ezzel 2 teljes napon át jól elszórakoztam aztán felszedtem a padlószőnyeget. Néhány nappal később Apa eljött bejavította nekem a hibákat, leglettelte a falat, megmutatta hogyan tudom kitölteni a repedéseket, réseket a szegélynél, sarkoknál az akril tömítővel.


Később nekifogtunk csiszolni... és csak csiszoltunk és csiszoltunk és portalanítottunk. Másnap nekiestem a szegélynek. Az illesztésnél itt-ott repedések voltak, így kivágtam szikével a több éves akril tömítőt és újra feltöltöttem a hézagokat, végül vizes újjal elsimítottam az anyagot. Jó kis pepecselős munka volt, de végül a fal elő lett készítve a festéshez! Hurrá!
Festés előtti állapot
Először lekentem a szegélyeket, majd Bálint végighengerelte a plafont. Másnap reggel nem tetszett az eredmény. Az első réteg után szép fehér lett a plafon de valami mégsem klappolt. Itt-ott látszódtak sárgás-szürke foltok. Fogtam a szegéllyel együtt lefestettem a plafont is újra. Közben persze a festékkel meggyűlt a bajom, mert a kis zárt helységben (bár ablakok tárva-nyitva) úgy néztem ki mint aki egész nap a napon aszalódott. Allergia. Csodás! Kalcium pezsgőtablettát megittam, festést kicsit felfüggesztettem.

Kis pihenő után nekiestem a sarkoknak, és a falaknak. Egy kisebb területen a festék nem tapadt meg, szinte leugrott a falról, ahogy visszahúztam a hengert. Atyaééég... Halk kétségbeesés...



Egy réteg után újra glettelés következett, ott ahol látszódtak még a hibák. Majd csiszolás, portalanítás. Ahol ledobta magát az első réteg festék ott megcsiszoltam a területet, zsírtalanítottam, portalanítottam, hengereltem. (valószínűleg a festék alatt volt egy kis tapétaragasztó, azért húzta a henger magával a festékréteget) Száradási időt betartva másnap folytattam a munkát. A radiátorhoz amilyen közel tudtam menni, olyan közel festettem. Persze kicsit később a radiátor is lekerült a helyéről. Srácok lekapcsolták a rendszert, radiátorból a vizet leengedték és leemelték a helyéről. Ezután szupergyorsan leszedtem mögüle is a tapétát, lefestettem, szárítottam, még egy réteg festék és 1 órával később már ment is vissza a radiátor a helyére.

Ezután a sarkok újra, falak újra... szegély... ööööö.......ÚJRA!!!! 
Nagyon nem voltam elégedett a szegéllyel. 3 réteg után is átütött rajta valami. Nem mindenhol, csak itt-ott... szürke csíkos. Idegesített. NAGYON! Mondtam az Zuramnak, hogy hazafelé a munkából egy festékbolt mellett jön el, legyen olyan kedves és menjen már be majd vázolja fel a szitut egy szakinak, hátha ott tudnak valami okosságot, esetleg megoldást a jelenségre.

Mesterember értetlenül állt a dologhoz... csak pislogott, mert szerinte is a festék amit használtunk annak biza' takarnia kéne. A falon végezte is a munkáját rendesen, de a szegélyen nem akarta az igazságot. Látszódott, hogy szürke nem fehér! Plafon fehér, fal fehér a szegély meg...Áh... nagyon felmérgeltem magam. Jó uram persze próbált nyugtatni, "áh csak úgy esik rá a fény, senkinek sem fog feltűnni... biztos a cigarettafüst..csak neked tűnik rossznak!" Igaza is volt, de tudjátok annyira dühítő, pedig nem állt meg a világ, de olyan morgós tudok lenni, ha valami nem úgy klappol, ahogy eltervezem. Szerettem volna, hogy tökéletes legyen. Cseppet kiakadtam és végül eljutottam arra a szintre, (előre is elnézést mindenkitől), hogy most szarom le a szegélyt ott ahol van és úgy ahogy van. Ha ez a negyedik réteg után is ilyen lesz, akkor kérem szépen ez nem véletlen! Majd azt mondjuk ez direkt ilyen és pontosan ilyet akartunk. Szóval 4 rétegben van rajta a festék. Legyen elég annyi (és ezzel mindent el is mondtam) hogy elfogadtam, hogy olyan amilyen! :D

No és akkor a színes falfesték, mert szó volt róla! :)
Apa hozott nekem egy vödörnyi cappucino színű festéket. Gondoltam jól fog mutatni az egyik falon. Persze napokig vacilláltam, hogy mi is legyen. Gondoltam azt a falat lekenjük vele, ahol az ágyunk fejrésze van és ezzel kicsit megtörhetjük az "unalmas fehér" összhangját. Nem voltam biztos a dolgomban... mi van ha mégsem fog tetszeni? Felfestettem hát egy próbacsíkot az első réteg alap fehérre és vártunk. Csíkozódott, úgyhogy biztos voltam benne, hogy két rétegben kell majd felvinni a kiváló fedés érdekében. Igen ám, de az egy réteg is sötétnek bizonyult. Gyorsan mellé raktunk egy szálat a laminált padlóból,hogy lássuk hogyan mutatna, de rá kellett jönnünk, hogy a cappuccino és a sötét padló összenyomná ezt a picike szobát. A cél meg pont az volt, hogy nagyobbnak tűnjön. Maradnunk kell a fehérnél, ha a tágabb hatást szeretnénk. Ez lesz a legjobb! Kicsit sajnáltam ugyan, de jobb ez így, hogy festettünk egy próbacsíkot, mert akkor meg azon bánkódnék, hogy "Mi lett volna ha"... Szóval maradt a fehér, hogy ne legyen olyan nyomasztó a tér. DE ha majd látjátok milyen az összkép, hogy már bent van az ágy, megértitek.

Végülis kész lett a festés. Falak 3 rétegben, szegély 4 rétegben. Ha nagyon szőrszálhasogató lennék, akkor rinyálhatnék még egy sort, mert tudnék még hibát találni. De le kell nyelnem a békát, ez az én kis harcom az egómmal, hogy nem lehet minden tökéletes. Lényeg az, hogy lefestettem a szobát, szinte egyedül. Persze nagy-nagy köszönet az előkészítésért, tanácsokért! Mindezek nélkül nem ment volna!!!!
Megmondom őszintén egyedül akartam csinálni. Legalábbis a festés részét. Pedig Bálint mindig ajánlkozott, meg az elején ő hengerelte le a plafont, de végül úgy voltam vele, hogy megbirkózom a feladattal egyedül is. No meg ha én rontok el valamit, pl. megfolyik a festék, vagy én maszatolom össze a már megszáradt szegélyt, akkor csakis magamra moroghatok, nem pedig máson csattan a mérgem. Persze hogy jobban haladjunk megosztottuk az itthoni teendőket, és milyen jól tettük! (pl. míg az utolsó festékréteget vittem fel a falra ő főzte az ebédet ♥ ) Megállapodtunk, hogy én festek, ő pedig parkettázik. Az is nagyon fontos feladat, amiben úgysem tudnék segíteni.

Néhány nappal később Bálint nekifogott parkettázni. Korábban már több alkalommal is parkettázott, úgyhogy nem volt neki újdonság, maximum a szoba mérete. Hiába volt jártas, azért megdolgozott vele rendesen, nem egyszerű feladat ez sem, de nagyon ügyesen ment neki! Múlthét hétfőn pedig már a szegélyek is felkerültek a falra, másnap pedig jött a segítség, hogy az ágyat ne Bálintnak a rossz hátával kelljen emelgetnie.

Még a dekorációval és a textilekkel kell "játszanom". 
Alig várom az újabb kihívást, mert magam szeretném elkészíteni amit csak lehet! :)

No de jöjjenek a képek... (kattra nőnek)




Ugye, hogy kicsike????

Én mondtam, hogy kicsi! ;)


A történetnek pedig még nincs vége... mert még mindig sántikálunk valamiben, és még az apró dekorálás is hátra van, de mindezekről később adok hírt! :)




9 megjegyzés:

  1. Jaj nekem nagyon tetszik a végeredmény, még annak ellenére is, hogy kicsi :) Kicsi, de nagyon hangulatos ezzel a fehér ággyal és barna parkettával *.*
    Ezt a festéses dolgot megértem, nálunk a konyha egy része volt olyan, hogy nem akarta befogni a falat rendesen, átütött a sárga...De túltettem magam rajta, amúgy sem nézegetek felfelé, szóval olyan, amilyen :D A mi lakásunkra is ráférne egy alapos felújítás, de nincs rá több százezer forintunk, márpedig kevesebből biztos nem jönne ki :/ így marad a gyűjtögetés :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönjük szépen!
      Nos, a piszkos anyagiak...tudom az a meghatározó meg visszatartó tényező nálunk is. Főleg, hogy januárban a költözés után pl. ágyunk sem volt :S De minden fiatal így kezdi. Szerencsére nem költekeztünk sokat. Parkettát igyekeztünk akciósat keresni, olyan helyen ahol ajándékba adták hozzá az alátétfóliát, meg negyed annyiért a szegélyt, mint pl. az obiban. Sok utánajárás... De így is a parketta volt nagyobb kiadás. Maga a festés csak időt, energiát emésztett fel. Glett anyagot apa hozott mert volt neki. Amire költeni kellett az a festék, de akciós volt, nem volt 5000 ft-sem 15Liter, plusz ecsetek, henger, festővödör... Amin spórolni tudtunk az az, hogy mi magunk csináltuk. nah meg hogy egyenlőre csak ezt a helységet csináltuk. A másikban is le lehetett volna szedni a tapétát, de azon kívül, hogy nem az én ízlésem, nem az én világom a színe semmi baja nincs. Ez lyukas volt, foltos... onnan csak a szőnyeg repült. Szóval lényeg a lényeg, ne tessék csüggedni, gyűjtögessetek, aztán szépen lassan úgyis halad előre az ember lánya, csak hát tudom, a türelem, meg a várakozás nem olyan egyszerű!

      Törlés
    2. Nálunk sok mindent kellene felújítani, gyakorlatilag a fürdőt, wc-t kompletten, nappali, kisszoba, konyha teljesen le kell vakarni a vakolatig, padlószőnyeget felszedni, pvc-ket felszedni, szóval erre nem mostanában kerül sor :D de türelmes vagyok, addig jó ez is :)

      Törlés
    3. Hát igen akkor az egy nagyobb falat lesz, de én azt szoktam mondani, "nyugi, megvár!" ;)

      Törlés
  2. Nagyon szép lett. Én is szeretem az ilyen letisztult finom dolgokat. Ez a kontraszt pedig a fehérrel és a barnával szerinem is teli találat. Nem is nagyon vinnék bele több színt, talán egy kis bézst a kiegészítőkkel. Kedvem szottyant nekem is valamelyik szobát átalakítani. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Még a kiegészítők színe nem tisztult le a fejemben... lehet el kéne mennem már anyagot nézni a méterárúba, hátha beleszeretek valamibe ott, és akkor ahhoz tudnám igazítani a kiegészítőket :)

      Törlés
  3. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés
  4. Jol nez ki a szoba atalakitas utan! Nekem tetszik ilyen picin, vegul is az ember mit szeretne meg a haloba? Na jo, ez csak a teveallvanyra vonatkozik nalam, mert szerintem a haloba nem kell teve. De ha nincs kulon gardrob, akkor esetleg jol jon a hely nehany szekrenynek. A barna-feher parost en is szeretem, lehet, mert a csavart csoki-vanilia fagyit juttatja eszembe :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Óh, ide egy szekrényt már nem tudnék bepasszírozni, de az szerencsére elfért máshol, de azért is választottam olyan ágyat aminek van ágyneműtartója (ennél pontosan 4 fiók), hogy lehessen azokba is rámolni :)

      Törlés