2014. február 20., csütörtök

Farsangi fánk

Ha az ember lányának van kire sütni-főznie aki szinte mindent jóízűen megeszik, akkor szívesen lát hozzá a macerásabb étkek elkészítéséhez. Bálint a minap kérte, hogy süssek neki fánkot, mert azt enne. Gondoltam miért ne, hisz rég volt már fánk... legalábbis olyan amit én készítettem. Másrészről az új konyhában lehet "büdösíteni" mert itt nincs egy légtérben a konyha a lakás többi részével. Mennyivel jobb hogy nem amerikai konyhánk van! Magamra zárom a konyhaajtót ha valami olyat készítek és már nem járja át az egész házat a kajaszag. No de e röpke kitérő után visszakanyarodva, szalagos fánkot készítettem, ami a Moha Konyháról származik. 
Jól sikerült! Elfogyott :)


Hozzávalók:    

  • 70 dkg finomliszt
  • 5 púpos ek. porcukor
  • csipet só
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 egész tojás
  • 3 tojássárga
  • 1/2 dl rum
  • 3 dl tej
  • 3,5 dkg friss élesztő
  • 7 dkg olvasztott vaj



Elkészítés:
Egy kis langyos cukros tejben felfuttatom az élesztőt. Miután felfutott a többi hozzávalóból a vaj kivétel hólyagos tésztát dagasztok. Az olvasztott vajat csak a legvégén dolgozom hozzá. A tésztát kiolajozott dagasztótálban duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkára borítom. Tenyeremmel 1,5-2 cm vastagságúra nyújtom és kiszaggatom. Egy tiszta konyharuhával letakarva még 30 percig kelesztem.  

Egy nagyobb lábasban olajat melegítek. Az olaj legyen jó meleg, de ne túl forró. (különben a fánk széle megég, a közepe pedig nyers marad) A fánkok közepét az ujjammal benyomom, és a benyomott felével  lefelé teszem az olajba. Fedővel letakarva 1,5 percig sütöm, megfordítom és fedő nélkül még további 1,5 percig.  Ha kész, ízlés szerint lekvárral és porcukorral tálalom.




2 megjegyzés: