2014. január 10., péntek

Illatozó gyertya befőttesüvegben

Ezeket a mécseseket karácsonyra készítettem, ajándékba. Igaz a karácsony már elmúlt, de ezt az ötletet szerettem volna megosztani veletek, mert nem csak karácsony alkalmával készíthetjük el. Gyertya és illatkedvelőknek tökéletes ajándék. Nem mellékesen a félig leégett, elhasznált, kanócostól beégett gyertyákat is felhasználhatjuk hozz az újrahasznosítás jegyében :)

(képek kattra nőnek)

Felhasznált anyagok:

 • befőttesüveg
 • talpas gyertyakanóc ( hobbi boltban 50 Ft/db)
 • gyertyaviasz, maradék gyertya
 • illóolaj
 • hurkapálcák


A talpas gyertyakanócot egy kis olvasztott gyertyaviasszal a befőttesüveg aljához tapasztom és hagyom, hogy alaposan odaragadjon és a viasz teljesen megszilárduljon. Ezután a maradék gyertyáimat feldaraboltam, ha volt benne kanóc azt eltávolítottam és az egészet egy nagyobb méretű (papírborításától megtisztított) konzervdobozba tettem. Dobozostól az egészet vízzel feltöltött lábasba helyeztem és feltettem a gázra főni. (Tapasztalatból mondom, hogy nem érdemes a konzervdobozt közvetlenül a gázra helyezni, mert ne adj' Isten szétnyílik, a dobozunk a tartalma pedig a tűzhelyre folyik. Nem jó móka onnan leszedni a gyertyaviaszt) 

Miután a viasz teljesen felolvadt elzártam a gázt és óvatosan kiemeltem a konzervdobozt a vízfürdőből. Ezután csepegtettem bele az illóolajat (levendula) majd egy hurkapálca segítségével elkevertem. A felolvadt viaszt óvatosan a befőttesüvegbe töltöttem. Itt megmondom őszintén a legelsőnél elég sokat bénáztam. Az első ilyen öntésnél a kanócom úgy döntött, hogy nem ragaszkodik tovább az üveg aljához... nehézségek árán néhány hústűvel sikerült visszanyomnom az egész aljára. Ezért is érdemes alaposan hozzáragasztani az üveg aljához a kanócot, vagy fokozatosan 3-4 adagban felönteni az üveget a viasszal, és nem rögtön belezuttyintani az egészet. Ilyenkor érdemes várni, időt hagyni az adagok között. Sajnos a viasz nem szilárdul valami gyorsan, de érdemes kivárni. Ha az üvegünket a háromnegyedéig felöntöttük, akkor várjuk meg a teljes szilárdulást.


Ha szükséges a gyertyakanócot támasszuk meg két pálcával. Várjuk meg, hogy az utolsó réteg előtt tényleg teljesen kihűljön a megöntött gyertya, mert a túl meleg viasz a közepén besüppedhet és az alábbi módon megrepedhet;


 Ha ez történik sincs semmi gáz, elvégre is ezért töltöttem az üveget csak a háromnegyedéig. A teljes szilárdulás után felolvasztom a maradék viaszt a konzervdobozban és végül teljesen feltöltöm vele a befőttesüveget.

Miután elkészültem, majd a gyertya is kihűlt fogtam és kidekoráltam az üvegeket. Semmi extrát, csak egy kis átlátszó dekorpapírt és csipkét kaptak. :)Remélem nektek is és az ajándékozottaknak is tetszik!
Jó munkát! :)7 megjegyzés:

 1. Gyönyörűek! Annyira irigylem a kreativitásodat és a kézügyességedet! olyan szép dolgokat alkotsz! :)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Zitu *irul-pirul* :) köszönöm szépen, aranyos vagy!

   Törlés
 2. Nagyon szépek lettek! :) Én is kipróbálom :D

  VálaszTörlés
 3. szia es ha meggyujtom nem fog szet roppani a befottes uveg..vagy csak dekoracionak hasznalhato? en is ma kezdtem bele befottes uveg dekoralasaba.. es van maradek szines gyertyam is.. s mivel jon a karacsony egyedi ajandekal szeretnem meglepni a parom😉

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!
   Többször öntöttem már befőttes üvegbe gyertyát, nekem bírja a strapát. Az üvegnek bírnia kell a meleget, hiszen lekvárt, befőttet is forrón töltjük bele.
   Boldog, szeretetteljes ünnepi készülődést kívánok! :)

   Törlés