2013. október 10., csütörtök

Grissini

A grissini Olaszország északi részéről származó, élesztős tésztájú pékárú. Önmagában is nagyon finom, de bátran ehetjük akár levesek mellé is. Kaptam egy kis házi túrót és emlékeztem, hogy korábban Limaránál találkoztam egy túrós grissini recepttel, ezért erre esett a választásom.


Hozzávalók:
  • 25 dkg liszt
  • 20 dkg túró
  • 1 tojás
  • 5 dkg kókuszzsír/vaj
  • 1 tk. só
  • 1,5 dkg élesztő
  • 1-2 ek. tejföl 
A tetejére szezámmag, sajt, vagy köménymag.

Elkészítés:
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, túrót, kókuszzsírt és belemorzsolom az élesztőt. A tojást felverem a felét hozzáadom a tésztához, a másik felét pedig félreteszem a lekenéshez. Összeállítom a tésztát és ha szükséges 1-2 evőkanálnyi tejfölt adok hozzá. Miután összeállt a tészta letakarva 30 percig pihentetem, majd lisztezett felületen  kb. 3 mm vastag téglalapra nyújtom. A tetejét megkenem a felvert tojással és ízlés szerint megszórom szezámmaggal és köménymaggal. Ezután pizza vagy derelyevágóval 0,5 cm széles csíkokra szeletelem. A felszeletelt tésztát két végénél foga az ellentétes irányba megcsavarom és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. Néhány percig pihenni hagyom amíg felmelegszik a sütő. 200 fokon kb. 15 perc alatt készre sütöm. 

Szeretettel ajánlom, próbáljátok ki!

2 megjegyzés:

  1. Ah, nagyon tetszik ez a recept; mostanában úgyis tombol a szokásos őszi krémleves mániám, amellé pont illene egy kis grissini.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csak ajánlani tudom... én pl. brokkolikrémleves mellé ettem :)

      Törlés