2013. június 26., szerda

"Nincs itthon kenyér, a bolt is zárva... irány a konyha!" :)

Régóta sütök kenyeret, de az utóbbi időben annyi felé kellett szaladgálni, ügyeket intézni, hogy alig volt időm a konyházásra. Limara kenyereit nagyon szeretem készíteni, de az ő legtöbb receptjéhez öreg-tészta kell (mivel kevés időt tudtam a konyhára áldozni, az biza' nem volt itthon.) ezért valami gyorsabban elkészíthető kenyérre volt szükségem, és no lám Limarának ilyen receptje is van!


Ezt a fajta zsúrkenyeret anyukámnál ettem először.Puha belseje, a külseje frissen ropogós.  Nagyon egyszerű elkészíteni, a háztartásban megtalálható hozzá minden alapanyag.

Hozzávalók:
50 dkg liszt
2 ek. burgonyapehely
1 ek. cukor
1,5 tk só
kb. 3 dl langyos tej (ez nekem picivel több szokott lenni)
2 dkg élesztő
2 dkg puha vaj

A hozzávalókból ruganyos, hólyagos tésztát gyúrok és kelesztőtálban duplájára kelesztem. Miután megkelt lisztezett felületen formázom és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Bevagdosom és sütőzacskót húzok rá, amibe vizet spriccelek, majd elkötöm a zacsi száját. Még így is hagyom kelni, majd ha szépen megnőtt 180-190 fokon (amennyit a sütőzacskó bír) kb. 35-45 perc alatt készre sütöm.

Szoktatok kenyeret sütni? Van esetleg jól bevált kenyér receptetek?

2 megjegyzés:

  1. Hű, igazán étvágygerjesztőre sikerült ez a kenyér! Én még soha nem készítettem kenyeret, bár nemrég találtam egy egészséges cipó receptet, azt lehet kipróbálom valamikor.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Próbáld ki, és majd írj róla!Még nem találtam meg a legeslegtökéletesebb kenyér receptjét, ami ráadásul egészséges is, úgyhogy kíváncsi vagyok :)

      Törlés