2012. június 12., kedd

Hamburger házilag

Nem tagadom, hogy szeretem a hamburgert. Ha választanom kéne a jó kis tejfölös-sajtos lángos és a hamburger között, hát nálam a hamburger győzne :D Pár hónapja elég komoly életmódváltásba fogtunk a párommal, úgyhogy már elég régóta nincs mekizés. Viszont hetek óta csorgattuk a nyálunkat a hamburger után, úgyhogy úgy döntöttünk elkészítjük házilag.

Húspogácsa:
Fél kiló (nem túl zsíros) darált húshoz egy kis fej hagymát reszelek, sózom, borsozom, és adok hozzá egy kevés mustárt és kecsapot. Ezután 6 gombócot gyúrok a husiból, amiket kicsit ellapítok és 1-2órára a hűtőbe teszem őket pihenni. (ha nem állna össze a pogácsa, akkor egy kis zsemlemorzsával segíthetünk, de eddig nekem erre nem volt szükség, jó minőségű, nem túl zsíros husit vettem) Egyébként a hagyma, mustár és kecsap elhagyható, azt mondják az eredeti húspogácsában són és borson kívül nincs is más. 

Amíg a húspogácsák a hűtőben pihiznek elkészítettem a hamburgerzsemlét, amire Limara oldalán bukkantam. 

Zsemle hozzávalói:

  • 2 dl langyos tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 tk. só
  • 40 g olaj
  • 1 tojás
  • 100 g joghurt
  • 60 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • + 1 tojás a kenéshez

A tejet meglangyosítom, elkeverem benne a cukrot és felfuttatom az élesztőt, majd ezután összegyúrom a többi hozzávalóval, és meleg helyen duplájára kelesztem. Ezután 8-9db zsemlét formázok belőle (Limara oldalán jó kis videó van arról is, hogyan lehet formázni a zsemlét) és sütűpapírral bélelt tepsire rakom, letakarom és újra duplájára kelesztem. Ezután megkenem tojással és 180 fokos sütőben 18-20perc alatt készre sütöm. 

A husikat egy teflonos, olajjal "összemaszatolt" serpenyőben közepes lángon megsütöm, mindkét oldalát 8-8percig. Ezalatt félbevágom a zsömiket, és ízlés szerint teszek rá salátát, majonézt, mustárt, majd a forró húspogácsát, amire még melegében egy szelet sajtot rakok, majd kerül rá kecsap, hagyma, paradicsom, uborka, és a zsemle teteje.


Jó étvágyat hozzá!

Nem mondom azt, hogy ez egy egészséges kaja, de legalább tudjuk, hogy mi van benne :)

Egyébként a zsömle annyira a kedvencünk lett itthon, hogy ezt sütöm heti kétszer, teljes kiőrlésű tönkölybúza és rozsliszt keverékéből és ezt esszük kenyér helyett :)

7 megjegyzés:

  1. Hmmm nagyon guszti!Hát a Mekisnél 1000x egészségesebb:D

    VálaszTörlés
  2. Szerintem egészséges az itthon elkészített hambi :) tudjuk, hogy miből van:D és nem egy-két hambitól fogunk elhízni:D persze ha nem mindennap azt eszi az ember...xD nagyon guszta lett, és hogy még a zsemlét is te sütöd, le a kalappal:)

    VálaszTörlés
  3. Kár hogy ettől sem lehet azért fogyni, de néha napján ha ráéhezünk, akkor inkább ezt fogom megcsinálni, ahelyett, hogy a mekibe mennénk. Jah, és olcsóbb is! :)

    VálaszTörlés
  4. Nagyon szépek a zsömlék :) Nem is nézem meg még egyszer, mert csorog a nyálam..

    VálaszTörlés
  5. ez nagyon guszta :) biztos nagyon finom volt, a zsemlék pedig műalkotás jelleggel bírnak :)

    http://chic-from-thrift.blogspot.hu/

    VálaszTörlés