2011. december 11., vasárnap

Mogyorós keksz (nem csak) kekszmintázóval

Először is elszeretném nektek mesélni, hogy édesanyám régóta álmodozott már egy kekszmintázó sodrófáról.

Ezt a darabot nemrégiben vásárolta meg, amin 9db karácsonyi minta található. Ezt a kedves kis konyhai eszközt már fel is avattam. A recept egy mogyorós perec alapreceptje.

Hozzávalók:
40dkg liszt
15dkg porcukor
10dkg darált mogyoró
25dkg puha margarin
1kisebb tojás sárgája
1mk. fahéj
1citrom reszelt héja
1cs. vaníliás cukor
csipet só
1-2ek. hideg víz

A hozzávalókból tésztát gyúrtam, majd 1órán keresztül pihentettem hűtőben. Lisztezett deszkán vékonyra nyújtottam a tésztát, majd a kekszmintázó sodrófával rányomtam a mintákat. Pizzaszeletelővel a szépen nyomott mintájú kekszeket körbevágtam és sütőpapíros tepsibe helyeztem őket.  A nem sikerült mintákat újra összegyúrtam, kinyújtottam és mintáztam, majd szeleteltem. Ezt addig csináltam míg meg nem formáztam az összes tésztát, majd aranybarnára sütöttem őket. Jól zárható dobozban sokáig eláll. Nagyon finom. Szerintem másféle fűszerekkel is variálható.

Ha nincs kekszmintázónk, akkor szerintem simán ki is szaggathatjuk bármilyen szaggatóval a tésztát, majd sütés után csokoládéba is meríthetjük, vagy csak belemárthatjuk. A kekszmintázó sodrófát mi erről az oldalról rendeltük: 


Nem reklámozni akarom őket, mivel semmilyen kapcsolatban nem állok velük, de szerintem ez egy szuper kis dolog, és nem mellesleg konyhatündéreknek ajándéknak sem utolsó. Nem csak karácsonyi, hanem számos motívumból választhatunk.

4 megjegyzés:

  1. Jaj, de jó! Rettenetesen tetszik! Biztosan fogok rendelni egy ilyet! Köszönöm az információt! :-)

    VálaszTörlés
  2. Kedve Zora!
    Köszönöm szépen a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igazán nincs mit Emőke, remélem beválik!! :)

      Törlés