2011. december 6., kedd

Gyümölcsből dísz

A téli időszakban a boltok zöldség-gyümölcs osztálya tele van citrusfélékkel. Kapni minden félét, spanyol és görög narancsot, vastagabb és vékonyabb héjút, kevésbé és rettentően savanyút. Ha már jól beleválasztottunk és kifogtunk egy citromízű narancsot akkor én fogom és vékony karikákra szeletelem majd megszárítom a gyümölcsöt. A narancskarikákat pedig száradás után egy élesebb tárggyal átszúrom és rafiával, vagy szalaggal átfőzöm, megkötöm és masnit kötök rá. Hihetetlenül szép dísze a karácsonyfának, karácsonyi asztaldísznek vagy akár az ajándékcsomagon is remekül mutat.

Ezt a karácsonyfadíszt évek óta elkészítem, és már a héten neki is álltam az idei adagnak. Szerencsés vagyok, mert van egy aszalógépünk, így abba szépen, és praktikusan polconként beleférnek a gyümölcsszeletek, de amíg nem volt ez a szerkezetünk én a radiátor melegét használtam ki és azon raktam sorba a szeleteket, amiket néha megforgattam. Aztán később édesapám egy keretre ráfeszített szúnyoghálót, és arra fektettem a narancskarikákat így tudott szellőzni is a gyümölcs, biztosítva a jobb és gyorsabb száradást.

Lényeg a lényeg szerintem olcsó, de mégis gyönyörű dísz készülhet a narancskarikából és nem utolsó sorban sokkal olcsóbb mint az üzletekben. A napokban láttam 500ft körül előrecsomagolt, dekorációs célra szánt aszalt narancsot, amiben 7-8karikánál több nem volt. Ennyi pénzért meg jobb helyeken már több mint 2kg narancsot lehet vásárolni. Ajándéknak sem utolsó, pl. eltudom képzelni ha egy üveg bor mellé szép celofánba csomagolunk pár szelet narancskarikát forralt bor fűszerekkel (szegfűszeg, fahéj) és egy masnival átkötjük. 

Használjátok ki ti is a lakás melegét, narancsaszalásra fel!

3 megjegyzés: