2011. november 15., kedd

Nagymama keksz

Hideg napokon nincs is jobb annál, amikor az ember leforrázz egy finom, ízletes teát... benyúl a sütis dobozba és elmajszol  mellé pár szem kekszet. Nálam mától hivatalosan is tél van, és szépen lassan megkezdődik a karácsonyi készülődés. Igen, igen, ilyen korán! :)

Ebben az időszakban a normálisnál is több időt töltök a konyhában sütés-főzéssel. Ilyenkor recepteket próbálgatok, süteményeket sütök és tesztelem őket, hogy mi az ami jó lesz az ünnepekre, vagy amik elég tartósak ahhoz, hogy szépen díszbe csomagolva ajándéknak is megfelelnek. A tesztelésben persze az egész család segít, és az ünnepekig még jó párszor tuti meg kell sütnöm egy-két kedvenc és bevált receptet. Úgy gondolom így lesz ez a mostani sütivel is.

Imádom ezt a süteményt, mert egy adagból nagyon sok lesz és sokféleképpen variálható, ízesíthető. 

Hozzávalók:
1kg liszt, 
25dkg zsír
22dkg cukor
3tojás sárgája
1/2 dl rum
1cs. sütőpor
1cs. vaniliás cukor
1citrom reszelt héja
tejföl (amennyit felvesz)

Elkészítés:
A tejföl kivételével az összes hozzávalót egy nagy tálba teszem, és elkezdem összedolgozni. A tészta összedolgozása közben látni fogjuk, hogy szükség van-e a tejfölre, vagy sem. Ez sok mindentől függ, hogy mekkorák a tojások, hogy milyen a zsír minősége. Sütöttem már teljesen tejföl nélkül is.

 Ha túl morzsásnak, száraznak érezzük a tésztát, akkor egy kis tejföllel javítunk az állagán, jól beledolgozzuk. Én ekkor  megfeleztem a tésztát és a feléhez kakaót adtam (de adhatunk hozzá tetszés szerint kókuszreszeléket, darált diót vagy mogyorót, neszkávét, mézeskalács keveréket), és összegyúrtam a tésztát.

 A tésztánk akkor jó, ha nem túlságosan ragacsos, könnyen gyúrható. Tejföllel és liszttel javíthatunk az állagán. 

Miután kész lettem előszedtem az elektromos robotgép húsdaráló részét, felhelyeztem rá a kinyomós sütemény előtétet (ez kapható a hagyományos, kézi hajtású darálóhoz is) majd a daráló segítségével megformáztam a tésztát, kis darabokra vágtam és sütőpapíros tepsiben fektettem őket nem túl nagy távolságra. Előmelegített sütőben 15-20perc alatt készre sütöttem. A kakaósra figyeljünk, mert nem látszódik annyira ha jobban megsül, ezért én pl menet közben egy villával szoktam kukkantani a süti aljára.

Nem kell megijedni a recepttől, húsdaráló nélkül is bátran formázhatjuk, akár kézzel is. Ebben az esetben formázzunk golyókat, amit villával laposra nyomkodunk (még jól is néz ki), de használhatunk hozzá keksznyomót, cookie makert is.

Jól zárható dobozban hosszú ideig eláll! 
Jól passzol teához, forrócsokihoz, kakaóhoz :)


4 megjegyzés:

  1. Rettenetesen régen ettem utoljára ilyen sütemény! Én is nagyinál kaptam utoljára :-) Nagyon örülök az írásodnak, köszönöm szépen!!! A héten, amint lesz időm meg is sütöm! :-)

    VálaszTörlés
  2. Igazán nincs mit Jud! Remélem neked is ilyen jól fog sikerülni! :)

    VálaszTörlés
  3. Én minden télen ilyet sütök tonnaszámra, mert a fiúk imádják! :) (én is) Viszont az idei telet még több sütés főzéssel töltöm, mert Januártól összeköltözöm a párommal, és akkor már kevesebb emberre kell főzni. Nem tudom azt hogy fogom megszokni. :) Viszont várok tőled még recepteket! :)

    VálaszTörlés
  4. Boci lesznek még receptek ezt megígérhetem :)

    én most "nagyüzembe" főzök itthon négy személyre... de nem tudom velem mi lenne ha csak kettőnkre főznék. De majd el jön az is :)

    VálaszTörlés