Mint minden évben most is előkerült néhány húsvéti apróság a doboz
mélyéről és varrtam pár darab textilmadárkát is, (ami nem mellesleg az
ünnep után is elől maradhat) de igyekeztem, hogy ne vigyem túlzásba a
dekorálást.
2019. április 19., péntek
2019. április 2., kedd
2019. március 30., szombat
2019. március 18., hétfő
Gondolatébresztő
"Életünkből mennyit élünk a jelenben? Mennyit vagyunk izgatottak vagy
aggódunk a jövő miatt, sajnáljuk vagy gyászoljuk a múltat? Úgy reagálunk
az idő miatti aggodalomra, hogy igyekszünk elérni dolgokat, mielőtt
késő lenne. Pénzt szerezni, javítani a státusunkat, megházasodni,
gyereket nemzeni, előléptetést kivívni, még több pénzt szerezni, és így
tovább örökre. Vagyis éppen hogy nem örökre. Ha örökre lenne, nem
beszélgetnénk erről. De tudjuk, hogy ha az életünket dolgok utáni
hajszává változtatjuk, azzal csak megrövidítjük. Nem évekkel, nem magát
az időt, csak az idő érzetét. Képzeljük el, hogy a rendelkezésre álló
időnket palackba zárnák, mint a bort, és átnyújtanák nekünk. Hogyan
osztanánk be a nedűt? Lassan kortyolgatnánk, kiélvezve a zamatát, vagy
felhajtanánk?"
Matt Haig
2019. február 27., szerda
Piros vászontáska
Idén az a tervem, hogy azokat az anyagokat amiket régóta rakosgatok
ide-oda, (van amit már sok éve) azt valamilyen módon felhasználjam. Így
végre az anyagok is új formában, hasznosan tovább élnek és nem a
szekrényben foglalják a helyet. Adott volt egy piros alapon fehér apró
virágokkal díszített anyag, amit azért nem használtam fel eddig, mert
többszöri beavatás után is eresztette a színét. A sokadik ecetes öblítés
után kívül belül táskát készítettem belőle. A belsejét csíkos anyagból
varrtam meg és egyszerű zseb is került rá az apróságoknak.
Különlegessége, hogy a vállpántja is felemás. Remélem sok örömet fog
okozni annak akinek szánom! 

2019. február 23., szombat
Ecetes sós rúd
Ezt a sós ropogtatni valót anyukámnál kóstoltam először és annyira ízlett, hogy úgy gondoltam én is elkészítem. Természetesen az eredeti receptet most is a saját igényeinkhez alakítottam, azaz a fehér lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem és egy kevéske őrölt köménymagot adtam hozzá plusz ízesítésként.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 50 dkg margarin (de a fele lehet zsír is)
- 1 csomag (12 g) sütőpor
- 3 csapott teáskanál só
- fél tk. őrölt kömény
- 2 evőkanál 20%-os ecet
- kb. 10-12 evőkanál hideg víz (liszt függő)
tetejére:
- egy felvert tojás
- ízlés szerint sajt (kömény vagy szezámmag)
A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, őrölt köményt, sütőport és elmorzsolom a margarinnal. Az ecetet a vízhez keverem és folyamatosan adagolom a tésztához, amíg egynemű tésztát nem kapok. és elkezdem összeállítani a tésztát. Letakarva egy éjszakát pihentetem, de ha nagyon sietek, akkor csak 1-2 órát pihentetem. Lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtom, tetejét megkenem felvert tojással és megszórom reszelt sajttal. Derelyevágóval rudakra vágom és sütőpapíros tepsire fektetem. Előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütöm.
2019. február 18., hétfő
Varrógépes vászonzsák
Elfeledett textiljeim között pakolásztam, amikor a kezembe akadt ez a jópofa, varrógépekkel díszített amerikai pamutvászon. Évek óta rakosgatom jobbra-balra, úgyhogy eldöntöttem felhasználom. Mivel szükségem volt egy újabb uzsis zsákra, így azt készítettem belőle.
2019. február 15., péntek
Ébredezik
Ma délután lőttem ezt a képet a kertben. Olyan csalogató volt a
napsütés, hogy reményeim szerint gyorsan elszalad a február és végre
köszönthetjük a tavaszt!
2019. február 5., kedd
Rózsás táska magamnak
2019. február 3., vasárnap
Cikk-cakk táska
Amíg készül az ebéd gyorsan varrtam egy kívül-belül táskát Bálintnak,
hogy legyen miben elvinni az ebédet a munkába. Az előző elemózsiás
vászontáskájával történt egy kis baleset a héten és a benne ripityára
tört üvegedény miatt menthetetlenné vált. Megígértem neki, hogy készítek
egy új tatyót, úgyhogy az elfekvő textiljeim közül ő ezt a pirosat
választotta. A belsejébe azért került egy kis turpisság, így kedve
szerint kifordíthatja és akkor akár úgy is használhatja.
Remélem tetszik és sokáig tudod majd használni! ♥
Remélem tetszik és sokáig tudod majd használni! ♥
2019. január 23., szerda
Tk. zsömle
Ez a házilag készített teljes mértékben tk. zsömi végre olyan lett amilyennek szerettem volna. Könnyed, levegős, napokig puha és darabonként csak 30 g ch-t tartalmaz így az IR reggelimbe teljesen jól beillik. Élőtésztával készül, amit 10-12 órát érdemes állni hagyni, mert ettől lesz jó levegős a teljes kiőrlésű liszttel készült tészta. A hozzávalók sorából a búzasikér sem maradhat el, tk. lisztek mellé szinte kötelező hozzávaló, hogy jó állagú pékárú készüljön a kezeink között.
Esti előtészta:
- 200 g tk. liszt
- 5 g élesztő (vagy ennek megfelelő szárított élesztő)
- 150 g langyos víz
Elkészítés:
Este összeállítom az előtésztát. A langyos vízben elkeverem az élesztőt majd hozzáadom a lisztet és egy laza gombócot formálok belőle. Folpackkal letakarom és 10-12 órára szobahőmérsékleten magára hagyom. A tészta ez idő alatt hol megnő, hol összeesik, de reggelre szép hólyagos, bugyborékoló.
Zsemle hozzávalói:
- Az előző esti előtészta
- 250 g teljes kiőrlésű búzaliszt
- 50 g búzasikér
- 190 g langyos víz
- 10 g friss élesztő
- 40 g olaj
- 2 tk. só
Másnap reggel a dagasztógép üstjébe mérem a 250 g lisztet és az 50 g sikérrel elkeverem. Az edény szélére 2 teáskanálnyi sót szórok ezután a liszt közepébe mélyedést készítek. A mélyedésbe kerül az élesztő, az előző este elkészített előtészta, olaj, majd az egészet 190 g langyos vízzel összedagasztom.
Puha, ruganyos tésztát kapok, amit kelesztőtálban letakarva duplájára kelesztek.
Kelesztés után az egészet 10 egyenlő részre osztom, gömbölyítem és letakarva pihentettem még 10 percig, hogy a sikérszálak újra magukhoz térjenek, majd megformázom a zsömléket és sütőpapírral bélelt tepsire helyezem. Letakarva 1 órát kelesztem, majd alaposan lespriccelem vízzel és 220 fokra előmelegített sütőbe helyezem. Ezen a hőfokon 10 percig sütöttem, majd levettem a hőfokot 200 fokra és ezen a hőfokon sütöttem készre őket. (Nekem kb. 20 perc alatt készült el, de ez sütőfüggő)
2019. január 1., kedd
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)