2019. február 23., szombat

Ecetes sós rúd

Ezt a sós ropogtatni valót anyukámnál kóstoltam először és annyira ízlett, hogy úgy gondoltam én is elkészítem. Természetesen az eredeti receptet most is a saját igényeinkhez alakítottam, azaz a fehér lisztet teljes kiőrlésűre cseréltem és egy kevéske őrölt köménymagot adtam hozzá plusz ízesítésként.


Hozzávalók
  • 70 dkg liszt
  • 50 dkg margarin (de a fele lehet zsír is)
  • 1 csomag (12 g) sütőpor
  • 3 csapott teáskanál só
  • fél tk. őrölt kömény
  • 2 evőkanál 20%-os ecet
  • kb. 10-12 evőkanál hideg víz (liszt függő)

tetejére:
  • egy felvert tojás
  • ízlés szerint sajt (kömény vagy szezámmag)

A lisztet egy tálba szitálom, hozzáadom a sót, őrölt köményt, sütőport és elmorzsolom a margarinnal. Az ecetet a vízhez keverem és folyamatosan adagolom a tésztához, amíg egynemű tésztát nem kapok. és elkezdem összeállítani a tésztát. Letakarva egy éjszakát pihentetem, de ha nagyon sietek, akkor csak 1-2 órát pihentetem. Lisztezett deszkán kb. fél centi vastagra nyújtom, tetejét megkenem felvert tojással és megszórom reszelt sajttal. Derelyevágóval rudakra vágom és sütőpapíros tepsire fektetem. Előmelegített 180 fokos sütőben körülbelül 15 perc alatt aranybarnára sütöm.




Egészségünkre!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése