2014. augusztus 1., péntek

Kerti napló

Porondon az eső! Napok óta kisebb nagyobb kihagyásokkal de jön az égi áldás. Amikor persze nem esik trópusi a hangulat. A kertben szuper-gyorsasággal nő a fű, a veteményesben pedig a gaz. Persze tegnap bemerészkedtem gumicsizmában a terepre, de felért egy sárdagonyával és szinte úgy kellett kicuppantani a csucsogós földből. De muszáj volt megint felkötözni a paradicsomokat, mert híznak és lehúzza őket a súlyuk.

Az óriás-paradicsomok (amit mi családilag nem tudom miért, de Jugoszláv paradicsomnak hívunk?!) hatalmasra nőttek. Már most zölden is csak a két kezemben férne el, ha leszedném. Mekkora lesz ha beérik? Némelyik már érni is elkezdett, de még várnunk kell vasárnapig a kóstolással, mert a napokban muszáj voltam lepermetezni őket. A paradicsomvész jelei itt-ott elkezdtek megjelenni, úgyhogy két lemosó permetezést már elvégeztem, mert ez az esős idő nagyon kedvez a gombabetegségeknek.


A kelbimbó és a paprika is hatalmasat nőtt a kertben. A töltetni való paprikán már folyamatosan hízik a termés...


 A pritaminpaprikáim virágba borultak... igen ám, de egy paprikabokor vészjóslóan kókadozik a többihez képest. Még az esőben is. Rejtélyes módon megtámadta valami. A paprikasor mögé céklát ültettem. Már előbújt de egyik napról a másikra a kókadozó paprika mögötti céklák is eltűntek. Attól tartok földben élő kártevő van a dologban., ami szívogatja, eszi a paprikám gyökerét. Egyet tudok tenni... A kókadozó paprikára most jobban koncentrálok... kapja a tápoldatot, kellő mennyiségű vizet, és a többi paprikát hanyagolom, csak annyi törődést kapnak, amennyi szükséges. Most nem lesznek babuzsgatva, nem simogatom őket, nem olvasok fel és nem éneklek nekik. A kókadozó kismiskát beáldozom a kártevő oltárán... talán így meg tudom menteni a többieket.  Egyébként meg fene a jó ízlését ennek a jószágnak, hogy ennek is pont a pritaminpaprikára kellett rákapnia, nem pedig a tv-re! Mindenesetre elgondolkodtam azon is, hogy megpróbálom kitúrni a jószágot, hátha meglelem!


A komposzt körül is beindult a tök.. kúsznak, másznak mindenfele, már csak néha-néha kell rájuk lesni, nehogy a szomszédban kössenek ki.


Ők pedig mind-mind szívemnek kedvesek! :)







2 megjegyzés:

  1. Tetszik a napraforgos kep! Regebben mi tettun el zold paradicsomot savanyusagnak. Egesz finom volt. Az osszes paradicsomot "megerleled"? Vagy lesz belole savanyusag is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nálunk anyu és nagyi a nagy savanyúság készítő. Ők szoktak zöld paradicsomot is berakni, sőt mami szeletel a csalamádéba is amit készít. Mindig annyit tesznek el, hogy el sem fogy, pedig a családban mindenki kap belőle...Úgyhogy én azt most szerintem nem vállalom be. Esszük amíg a fülünkön kijön.. vagy ha lesz annyi lehet rakok be belőle esetleg hámozottat, vagy az aszalást is ki szeretném próbálni, amikor olívaolajba teszik el az asztal paradicsomot, az is érdekes lehet :)

      Törlés