2014. május 27., kedd

Kerti napló - Jégeső

A kertünk nagyon szépen beindult. Elégedett voltam...

Aztán 1,5-2 héttel ezelőtt jött Yvette a ciklon, és tönkre vágta a palántáimat. Nem volt olyan palánta amit a szélvihar ne tört volna le. Gondoltam adok nekik időt, egy szanaszét szabdalt kertről mégsem írhatok. Néhány nap után szépen elkezdtek magukhoz térni a palánták, és már örültünk, hogy fejlődnek. Sajnos korai volt az örömünk, mert tegnapelőtt (vasárnap) Csodafalva felett megjelentek a gonosz fellegek és 20 perces jégeső zúdult a kertekre. 

Bevallom ilyet én még csak a Tv-ben láttam, sosem tapasztaltam. Persze láttam már jégesőt, de ilyet még soha. Csak álltunk az ajtóba és ledöbbenve néztük, ahogy körülöttünk sütött a nap (állítólag a falu egy részén már alig-alig esett jég) de itt, ahol mi élünk egy irányból verte szét a kerteket. A jég megállt a háztetőn, az ereszcsatornák kifolyó nyílásánál kupacokban gyűlt össze. Majd végül kisütött a nap, az eső pedig szakadt tovább, és hömpölygött végig az udvaron.


Kár? Az van, de nekünk még nincs is sok. Maximum néhány-ezer forintot buktam a virágmagok árán, mert magam nevelgettem ki őket. A paradicsom, ami a szél után kezdet helyrejönni most levél nélkül álldogál a helyén... már amelyik megmaradt, mert van ami szőrén-szálán eltűnt. Persze mindenki azt mondja, hogy ami még megmaradt az majd jól megerősödik, de kérdem én, hogy mégis akkor mikor lesz rajta termés? Októberben?


 A virágos kertemnek annyi...


Pont a múlthéten ültettem be ezt a területet mézvirág palántákkal, már kezdtek megerősödni. Most nincsenek sehol. A levendula bokrocskám még megvan, és látszólag a mentának sincs nagy baja. Az estike a földön fekszik, a nyári azáleát kimosta a víz és csak remélni tudom, hogy a hortenziám valamilyen csoda módján megmarad...


A gyümölcsfák leveit is jól megtépázta a jég...


No és akkor én még tényleg nem is panaszkodhatom, hisz nagyobb baj nincs... mert nem nagy a konyhakert, de bele sem merek gondolni, hogy azok, akik önellátásra vannak berendezkedve és mindent maguk számára termelnek meg, hogyan érezhetik magukat.


Nem tudom mi lesz a kert sorsa. Megvárjuk a "hogyan tovább-ot", aztán majd jelentkezem!


2 megjegyzés:

  1. Anyukámtól hallottam, hogy az egyik "legjobb" átok a "romoljon meg az összes befőtted", mert a befőtt az, amivel az ember sokat dolgozik, sokat vár, hogy megérjen, aztán a végén derül ki, ha nem jó. Azt hiszem, a sokat ápolt kert tönkremenetele is ilyen érzés lehet :( Remélem, magukhoz térnek a növények - már amelyik nem lett egyenlő a földdel.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anyukádnak igaza van! Sajnos tegnap megint lecsapott ránk az idő... kétszer is. Jég igaz nem volt, de hömpölygött a víz a kertben. Hatalmas felhőszakadás volt. Remélem nem rohad ki minden. Viszont szerencsére a konyhakertbe kaptam utánpótlás palántákat. Már csak ki kell ültetni... remélam az idő majd engedi. :)

      Törlés