2014. május 29., csütörtök

Mascarponés brownie torta eperrel

A napokban ünnepeltük Bálint születésnapját és amikor néhány nappal korábban megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne, akkor a válasz az volt, hogy legyen nagyon csokis. Így brownie tortát készítettem, mascarpone krémmel és eperrel. Fogtam a jól bevált receptemet és kicsit megreformáltam. A lisztet őrölt mandulával helyettesítettem, így aztán valami egészen más csokoládés finomság kerekedett ki belőle.
 Isteni lett! :)


Hozzávalók:
200 g jó minőségű étcsokoládé (esetemben Stühmer diabetikus)
225 g vaj
250 g cukor (esetemben eritritol)
150 g őrölt mandula
50 g kakaó
5 egész tojás
csipet só
1 tk. szódabikarbóna

Krém:
cukor (vagy édesítő)
250 g (egy doboz) mascarpone
1-1,5 dl habtejszín

Tetejére:
eper, karamella, vagy ízlés szerint bármi más :) 


Elkészítés:

Elsőként a krémet készítem el. A mascarponét és a habtejszínt ízlés szerint édesítem és robotgéppel habosra keverem. (ízesíthetjük kávéval, vaníliával, vagy akár likőrrel is) Felhasználásig a hűtőbe teszem. 

A vajat a tűzhelyen felolvasztom, hozzáadom az étcsokoládé kockákat és végül a kakaóporral együtt simára kevertem, majd félretettem hűlni. Kimértem a mandulát és kávédarálóval megőröltem. Egy tálban összekevertem a sóval és szódabikarbónával. 

Robotgép segítségével a tojásokat a cukorral habosra kevertem, majd kb. 10-12 perc után lassabb fokozatra kapcsoltam és hozzáadtam a kihűlt csokoládés-vajas keveréket. Kis keverés után hozzáadtam apránként a mandulás keveréket is. 

Sütőpapírral bélelt tortaformába egyengettem és előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem. 

A tortát kiveszem a formából és hagyom teljesen kihűlni. Miután a tészta kihűlt felkenem rá a krémet ( tényleg várjuk meg, hogy a tortalap kihűljön, különben a krémünk lefolyik) tetejére darabolt epret halmoztam és tálalás előtt karamellával meglocsoltam.



Tipp: 
  • Béleld ki a tortaforma alját sütőpapírral, így biztosan ki fog jönni a formából!
  • Sütéskor mindig végezz tűpróbát, mondjuk egy hústűvel! A sütemény akkor  van kész, ha már nem ragad rá a tészta.


7 megjegyzés:

  1. Isteninek tűnik, biztos ki fogom próbálni, amíg még eperszezon van :)

    VálaszTörlés
  2. Hány cm es tortafotmaban sütötted?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. EZ egy viszonylag elég nagy formában (26cm) készült el, nem is lett túl vastag.

      Törlés
    2. Köszönöm! A hónap végén szülinapomra elkészítem, majd küldök képet hogy sikerül! :)

      Törlés