A napokban ünnepeltük Bálint születésnapját és amikor néhány nappal korábban megkérdeztem tőle, hogy milyen tortát szeretne, akkor a válasz az volt, hogy legyen nagyon csokis. Így brownie tortát készítettem, mascarpone krémmel és eperrel. Fogtam a jól bevált receptemet és kicsit megreformáltam. A lisztet őrölt mandulával helyettesítettem, így aztán valami egészen más csokoládés finomság kerekedett ki belőle.
Isteni lett! :)
Hozzávalók:
200 g jó minőségű étcsokoládé (esetemben Stühmer diabetikus)
225 g vaj
250 g cukor (esetemben eritritol)
150 g őrölt mandula
50 g kakaó
5 egész tojás
csipet só
1 tk. szódabikarbóna
Krém:
cukor (vagy édesítő)
250 g (egy doboz) mascarpone
1-1,5 dl habtejszín
Tetejére:
eper, karamella, vagy ízlés szerint bármi más :)
Elsőként a krémet készítem el. A mascarponét és a
habtejszínt ízlés szerint édesítem és robotgéppel habosra keverem. (ízesíthetjük kávéval, vaníliával, vagy akár likőrrel is) Felhasználásig a
hűtőbe teszem.
A vajat a tűzhelyen felolvasztom, hozzáadom az
étcsokoládé kockákat és végül a kakaóporral együtt simára kevertem, majd
félretettem hűlni. Kimértem a mandulát és kávédarálóval megőröltem. Egy tálban
összekevertem a sóval és szódabikarbónával.
Robotgép segítségével a tojásokat a cukorral habosra
kevertem, majd kb. 10-12 perc után lassabb fokozatra kapcsoltam és hozzáadtam a
kihűlt csokoládés-vajas keveréket. Kis keverés után hozzáadtam apránként a
mandulás keveréket is.
Sütőpapírral bélelt tortaformába egyengettem és
előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 perc alatt készre sütöttem.
A tortát kiveszem a formából és hagyom teljesen
kihűlni. Miután a tészta kihűlt felkenem rá a krémet ( tényleg várjuk meg, hogy a tortalap kihűljön, különben a krémünk lefolyik) tetejére darabolt epret halmoztam és tálalás előtt karamellával meglocsoltam.
Tipp:
- Béleld ki a tortaforma alját sütőpapírral, így biztosan ki fog jönni a formából!
- Sütéskor mindig végezz tűpróbát, mondjuk egy hústűvel! A sütemény akkor van kész, ha már nem ragad rá a tészta.
Isteninek tűnik, biztos ki fogom próbálni, amíg még eperszezon van :)
VálaszTörlés;) Úgy legyen! Megéri :)
TörlésNagyon jól néz ki, tetszik. :)
VálaszTörlésKöszönöm, finom is volt :)
TörlésHány cm es tortafotmaban sütötted?
VálaszTörlésEZ egy viszonylag elég nagy formában (26cm) készült el, nem is lett túl vastag.
TörlésKöszönöm! A hónap végén szülinapomra elkészítem, majd küldök képet hogy sikerül! :)
Törlés