A családom nő tagjai már leány koruk óta receptfüzetbe írják és gyűjtik a recepteket. Kicsit kopottak, kicsit szétesnek a lapjaik, mégis mindenki ahhoz nyúl, ha valami régi, jól bevált receptet szeretne elkészíteni. Ez a mai is egy ilyen jól bevált, "örökölt" recept amit mi egymás között csak "zsíros-almásnak" nevezünk.
A fotó ne tévesszen meg senkit, ebből a receptből egy normál gáztepsinyi adag készül. Kivételesen én most piteformákban készítettem el, hogy kicsit mutatósabb legyen :) (Normál méretű piteforma esetén két almás-piténk is készülhet ebből az adagból)
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 15 dkg zsír
- 1 tojás
- 1 citrom reszelt héja
- 1 kis pohár tejföl
- csipet só
- 1 cs. sütőpor
Töltelék:
- kb. 1 kg alma
- ízlés szerint cukor
- fahéj
- búzadara
Először az almás tölteléket készítem el. Az almát megpucolom, legyalulom vagy nagy lukú sajtreszelőn lereszelem. Egy lábasba teszem, ízlés szerint megszórom cukorral, fahéjjal és kissé megpárolom. (Ez pillanatok alatt megvan.) Elzárom a gázt és félreteszem a tölteléket hűlni, de csak addig míg begyúrom a tésztát.
A lisztet tálba szitálom, hozzáadom a cukrot, sütőport, zsírt, tojást, a citromhéjat, csipet sót és a tejföllel összeállítom a tésztát. Amikor a tészta összeállt kettéveszem, és az egyik adagot alaposan lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, tepsibe fektetem és megszórom egy kevés búzadarával. Az almás töltelék addigra már kihűlt és levet is eresztett. Ha túl sok rajta a lé, akkor kézközt kicsavarom, és keverek hozzá még egy kis búzadarát végül eloszlatom a tepsiben. A másik adag tésztát is kinyújtom és az almás tölteléket betakarom vele. Villával megszurkálom a tetejét és 200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
Egészségünkre!
TIPP:
- Ha nincs itthon elég alma, akkor én főzök egy sűrű vizes pudingot és azzal keverem össze az almatölteléket.
- Zsír helyett margarint/vajat is használhatunk.
- Túrós töltelékkel is nagyon finom!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése