2013. október 2., szerda

Ünnepi torta

A minap ünnepeltük az Zurammal az évfordulónkat, naná, hogy tortával! ;) Az én drága lelkem (velem ellentétben) imádja a habos-krémes süteményeket, úgyhogy egyértelmű volt, hogy valami ilyesmivel fogom meglepni, mire hazaér a munkából. A Falusi libák blog színátmenetes tortájával már régóta szemezgettem és szerettem volna kipróbálni, úgyhogy az ő receptjüket használtam kisebb módosítással. 

Hozzávalók:
2,5 bögre liszt
2 tk. sütőpor
1 tk. szódabikarbóna
csipet só
1,5 bögre cukor
4 tojás
1 bögre olaj
1 bögre tej (bele 1 citrom leve)
1 rúd vanília kikapart magja/vaníliakivonat 

Krém
:
300 g puha vaj
250 g (2 doboz) Philadelphia krémsajt
300 g porcukor
A tészta hozzávalóit egy 3dl-es bögrével mértem ki.
Elkészítés:
Először is bekapcsolom a sütőt (180-200°C). A lisztet, sütőport, szódabikarbónát és a sót egy edénybe kimérem. Egy másik edényben robotgéppel alaposan felverem a cukrot a tojásokkal. Kimérem a tejet és a tejhez öntöm a kifacsart citrom levét. Az olajat kimérem és hozzáöntöm a cukorral felvert tojásokhoz és folyamatos keverés közben a citromtól besűrűsödött/túrósodott tejet is hozzáadom. Folyamatos keverés mellett hozzákanalazom a lisztes keveréket, végül pedig a vaníliát. 
Ezzel össze is állt a tészta, amit tortaformában kisebb adagokra osztva, előmelegített sütőben 14-16 perc alatt készre sütök. Kivétel előtt érdemes tűpróbát végezni, mert sütő és sütő között is van különbség. Ha kisebb pl. 16 cm átmérőjű tortaformánk van akkor 5 adagban süssük ki a tortalapokat, ha ennél nagyobb  a formánk akkor 3-4 adagban.

TIPP: én mindig vágok a tortaformám aljába sütőpapírt, annyit ahány adagban kisütöm a lapokat, mert így egyszerűbben jön ki a formából.

A krém nem más, mint vajas sajtkrém. Az eredeti recept szerint egyenlő arányba kell bele vaj és sajtkrém, de én itt módosítottam egy picit, mert csak két doboz Philadelphiám volt. Ennek ellenére teljesen jól működött a krém.

Krém elkészítése: 
A puha vajat robotgéppel elkezdtem kikeverni, majd hozzáadtam a krémsajtot is. (A krémsajtot is érdemes kicsit hamarabb kivenni a hűtőből, hogy megmelegedjen és ne csapódjon ki).  Habosra kevertem a kettőt, majd beleszitáltam 300 g porcukrot és tovább kevertem. Ezután összeállítottam a tortát és megkentem a teljesen kihűlt lapokat, majd egy vékony réteget felvittem a külsejére is. Ezután egy kis időre a hűtőbe tettem a tortát, a krémet pedig csillagvégű habzsákba töltöttem és az is ment egy picit a hűvösre pihenni. Miután pihent picit a krém a torta külsejét is feldíszítettem. Alulról indultam, körbe "kicsi csigákat" rajzolva a tortára, míg el nem értem a tetejére. A csigák közti hézagokat kitöltöttem, középen megszórtam szeletelt mandulával és kész is. 

A csigákat/rózsákat gyakorolnom kell még, túl kicsi csillagfejet választottam és hiába néztem meg jó néhány videót a tortadekorálás előtt, csak fordítva rajzoltam fel a pici rózsákat. Kívülről haladtam befelé :D De én már csak így, fordítva vagyok összerakva mert a nullát is és az "O" betűt is fordítva írom :D Mindenesetre ITT egy videó, hogy hogyan is kellene ezt csinálni. 



4 megjegyzés:

  1. Nagyon szép és a sajtkrém izgalmasan hangzik. Az én emberem odavan a sajtért, lehet, hogy kipróbálom valamikor. :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Finom is volt! Ha már sajtkrém.. nos akkor érdemes ezt venni... talán, vagy nem is tudom. Ezzel a philadelphiával tök sokan jönnek, hogy milyen hű de jó... de nekem totál csalódás volt mikor (most) először megkóstoltam. Tulajdonképpen olyan mint egy natúr vajkrém. Nem olyan mint a tömlős, vagy a tubusos sajtkrém... szóval inkább natúr vajkrém mint sajtkrém. De hát a dobozán sajtkrém van.... Ki érti ezt? :D

      Törlés
  2. Ez gyönyörű!!! WOOOOW, és tuti finom is! Biztos ki fogom próbálni!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen! Örülök ha tetszik! Próbáld ki és meséld el, hogy sikerült! Biztosan szuper lesz! :)

      Törlés