Most szeretném veletek megosztani a kedvenc spenótos receptem. Remélem nem rettentek el, hanem tesztek egy próbát, mert tényleg megéri!!
Évekig utáltam a spenótot,. Gyerekkoromban csak a főzelék formájában találkoztam vele. A fokhagymával már akkor sem voltam túl jóban... úgyhogy nem ízlett, utáltam. Aztán elkezdtem főzni tanulni és rájöttem, hogy a spenót nem is rossz. Sőőőőt! A spenótnak olyan íze van amilyennek ízesítjük. Anyuéknál a kertben tavasztól-őszig terem a spenót, így valahányszor hazautazunk rárabolok a kertben növekvő levelekre, és egy jókora adaggal térek vissza a konyhába.
A leveleket alaposan megmosom, majd egy edényben kevés vízzel és egy teáskanálnyi szódabikarbónával fedő alatt pár perc alatt megfőzöm. Ezután az összezsugorodott spenótot szűrőn lecsöpögtetem.
Töltelék/szósz hozzávalói:
1ek. vaj
Bacon vagy sonka
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1kis poharas natúr joghurt
1kis poharas natúr joghurt
3-4 ek. tejföl
1teáskanál keményítő
1teáskanál keményítő
1tömlős sajt
só, bors
Egy evőkanál vajon megpirítom a korábban felcsíkozott bacont, és kikanalazom a zsiradékból, majd ezután a vajon óvatosan (nem túl sokáig) reszelt fokhagymát pirítok, majd lehúzom a tűzről, és hozzáadom a már korábban megfőzött spenót felét és felöntöm fél deci vízzel. Ezután egy kis poharas natúr joghurtot, a tömlős sajtot és 3-4kanál tejfölt egy teáskanálnyi étkezési keményítővel simára keverek, és ezt is a fokhagymás spenóthoz adom és visszateszem a tűzre. Ha a sajt is feloldódott, akkor pici sóval, borssal ízesítem. (ha túl sűrűnek találnám kicsi vizet adhatunk még hozzá) Végül pedig majd a bacont hozzáadom, megvárjuk mig egyet rottyan és kész is van a szószunk. (Ezt a szószt egyébként sima főtt tésztával is érdemes kipróbálni, mert isteni!)
Tészta:
Nos itt egy egyszerű sós palacsintatésztáról van szó. Semmi ördöngösség, csak a szokásos palacsintatésztánkat sós formában készítjük el, pluszba hozzáadjuk a megfőzött spenót másik felét és a palacsintákat a szokásos módon megsütjük és megtöltjük a korábban elkészített szószunkkal. Margarinnal kikent tepsibe sorakoztatjuk őket és ízlés szerint megkenjük tejföllel, a tetejét sajttal ízlés szerint megszórjuk és 200°C-on összesütjük.
Jó étvágyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése