Szeretjük a pogácsákat. :) Ez a mostani recept pedig az egyik nagy kedvencünk. Szeretjük készíteni, enni, vendégeket várni vele és vendégségbe vinni. A receptet a nagymamám testvérétől eredeztetjük.
Próbáljátok ki, szerintem nem fogtok csalódni benne!
1 kg liszt
2 x 25 dkg vaj (vagy margarin)
2 db tojás
1 ek. zsír (igen ez is kell bele!)
5 dkg élesztő
2 kis poharas tejföl/joghurt
3 tk. só
+ 1 felvert tojás a tetejére
reszelt sajt, kömény- vagy szezámmag
A lisztet egy tálba szitálom és elmorzsolom a vajjal, majd hozzádolgozom a tojásokat, az élesztőt (nem kell futtatni), egy evőkanál zsírt, 2 pohár tejfölt és a sót. Nem kell megijedni, a tészta nagyon szépen össze fog állni. Lisztezett edényben letakarva egy éjszakán keresztül a hűtőben pihentetem.
A tésztát másnap lisztezett deszkán ujjnyi vastagságúra nyújtom, a tetejét késsel "berácsozom" és pogácsaszaggatóval kiszaggatom.
A kiszaggatott pogácsákat két kezem közt egyenként megsöndörgetem, hogy magasak legyenek és sütőpapírral bélelt (vagy vajjal kikent, lisztezett) tepsire helyezem. Tetejét felvert tojással megkenem és reszelt sajttal szórom meg, de ízlés szerint mehet rá kömény- vagy szezámmag is.
200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
200 fokos előmelegített sütőben aranybarnára sütöm.
Személyes megjegyzés:
Minél tovább van a tészta a hűtőben annál jobb lesz az állaga.
Zita, köszönöm a receptet, kedves vagy, hogy feltetted.
VálaszTörlésKi fogom próbálni, mert nagy kedvencem a pogácsa.
Azért a sütéssel megvárom az őszt.
Neked adnék egy tiszteletbeli érmet, ha "elfogadod" - mert megérdemled,
amiért ilyen melegben 1 kg lisztből kiszaggattad és megsütötted ezeket
az aranyos kis pogácsákat.
Köszönöm szépen, elfogadom az "érmet" ;)
TörlésHétvégén vendégségbe voltunk hivatalosak, szerettem volna valami olyat vinni, ami jól bevált recept. Szeretettel készítettem a pogácsát így megérte fűteni vele a lakásban. Remélem ősszel kipróbálod a receptet! :)
Alig várom, hogy kipróbálhassam! Szerinted működni fog teljes kiőrlésű liszttel is ugyanígy?
VálaszTörlésNagyon köszönöm a receptet! :)
Drága Évám, megmondom őszintén, hogy fogalmam sincs! :( Nem próbáltam még teljes kiőrlésű liszttel, nem tudom mennyire lesz nehéz tőle a tészta, menyire tud majd az élesztő "dolgozni" benne, hogy vajon szépen megemeli-e? Fehér tönkölyliszttel próbáltam már, de teljes kiőrlésűvel még sosem.
TörlésEzt a pogit finomliszttel próbáltam,és szuper lett:-) Más recepteknél próbáltam fele teljes kiőrlősű,fele finomliszttel,és az úgy működik:-)
Törlés