2014. március 16., vasárnap

Kerti napló


Saját kertem még sosem volt. Persze a kertművelésben annyira nem vagyok járatlan, mert gyerekkoromtól kezdve mindig bevontak anyuék a kertészkedésbe, meg a nagyiéknál töltött nyarak alkalmával is volt részem kerti munkában. Szerencsére volt kitől ellesni a kertészkedés tudományát, és van kihez fordulni a kérdéseimmel de most mégis a saját tapasztalatszerzés a legfontosabb, mert a kertünkben mégis csak "én vagyok a főnök!" :) 


Ezért a KERTI NAPLÓ bejegyzésekkel szeretném dokumentálni a szárnypróbálgatásomat. Remélem mások számára is hasznosak lesznek a "hogyan válik belőlem kertművelő gazdasszony" jellegű bejegyzéseim, szívesen fogadok minden ötletet, tanácsot. Tartsatok a kerti mókázásban is velem! :)

Amit tudni kell, hogy füvesített a kert, van benne néhány fiatal gyümölcsfa. A föld talán sosem volt művelve, de úgy gondoltam, hogy jól jönne egy kicsike konyhakert. Anno a lakás teraszán is nevelgettem növényeket, ha meg már itt az óriási kert, miért ne használnánk ki?! Egy kisebb részt tegnap apa és anya segített felásni nekem (mert az elmúlt napokban Bálint "lesérült") így már van egy pirinyó beültetni való terület. A fejemben már elképzeltem, hogy lesz néhány tő paprika és paradicsom, gömbölyű cékla, spenót és egy fűszeres sarok különféle fűszernövényekkel. Ezeknek a magjait már elvetegettem idebent és az ablakban pihiznek, némelyik pedig már elő is bújt a föld alól.



Terveim szerint a fűszeres sarok az alábbi növényekből áll majd:

  • majoránna, 
  • snidling
  • borsikafű
  • tárkony
  • oregánó
  • citromfű
  • menta
  • kakukkfű
  • orvosi zsálya
  • szárzeller
  • petrezselyem


Tegnap kaptam pár tő eperpalántát is úgyhogy majd ezeket is el kell ültetni. Persze előtte még át kell rátolni a frissen felásott földet. A szomszédunk felajánlott egy kis trágyát is,  ami nagyon jót fog tenni a földnek, úgyhogy jó lesz ez a földecske, ha egyszer "beáll".
A virágoskert projekten is dolgozgatok, már majdnem előkészítettem a terepet. A hátsó bejáratnál volt egy kisebb rész ahol korábban egy homokozó volt, amire nekünk nincs szükségünk így elpakoltuk onnan. Egy részét már felástam, és pár hagymás (ixia) virágot is elültettem. Idebent a tojástartókban a mézvirág magocskák lapulnak és már egy-kettő elkezdtek előbújni.


Ültetek majd persze még más virágot is, mert vettem estike, törpe lobélia magokat, valamint évelő növényeket. Vásároltam körömvirág és sáfrányos szeklice magocskákat, amiket kifejezetten szappanba és kencékbe szánok, de majd csak 1-2 hét múlva szórom el a kertben a végleges helyükre. No meg néhány balkonládát is tervezek megtölteni virággal és van egy sziklakert is amit majd gatyába kell rázni.


Remélhetőleg ez a mostani erőteljes szeles időjárás is alábbhagy és olyan idő lesz, hogy már bátran lehet kint "kapirgálni" az udvaron. :)



4 megjegyzés:

  1. Én a paprika és paradicsom magokat ültettem el, remélem szép palánták lesznek idén is belőle. :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Paprika már nekem is el lett ültetve, igaz a nagyi egyből azt mondta "fiam, hova sietsz, majd felnyúlnak az égbe" :) A paradicsom meg most következik :)

      Törlés
  2. Gyerekkoromban annyira nem szerettem a kertet, a véget nem érő gyomlálással a veteményesben és a bokrok/fák aljában. Az ablakba ültetett fűszernövények viszont tetszenek, bár eddig csak bazsalikomot próbáltam - a kevésbé macerás változatát, mert mag helyett a kihajtott bazsalikomot vettem meg a boltban, aztán nevelgettem tovább otthon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gyerekkoromban én is másképp éltem meg a kertet. Sőőőt, mondhatom utáltam is, meg sosem értettem minek ültetnek annyi mindent, aztán ment a "jajj mennyi munka van a kertben" szöveg. Elköltöztem, volt néhány kollégista évem, majd társasházban lakás, és mindez elkezdett hiányozni. A kertben bogarászás, a növények... pedig sosem gondoltam volna, hogy hiányozni fog. Számomra is meglepő, hogy akaratlanul is belém nevelődött a kertészkedés iránti szeretet. Persze ettől még lehet, hogy majd gyomlálás közben százszor is elküldöm magamat a jó fenébe, hogy ezt most kitaláltam magamnak :D Meglátjuk!

      Törlés