2012. augusztus 28., kedd

Mosódió

Mi is az a mosódió? 
A mosódió 100%-ig természetes, növényi eredetű mosószer. (azaz nem szennyezi a környezetet.) Tulajdonképpen igazából nem is dió, hanem egy fa bogyós termése. A bogyó héja szaponint tartalmaz ami vízzel érintkezve fejti ki tisztító hatását. Bátran használhatják azok akik allergiások, vagy érzékeny a bőrük, mert hozzáadott vegyszert/illatszert nem tartalmaz. Hatását akár már 40 fokon is kifejti, felfrissíti a ruhákat, és megszünteti a kellemetlen szagokat. Fehér ruhák, foltok és makacs szennyeződések eltávolításához azonban mindenképpen érdemes mosószódát, vagy természetes folttisztító szereket alkalmazni a jobb hatás érdekében. Öblítő helyett pedig illóolajat vagy úgynevezett mosóparfümöt is használhatunk.

Már régóta szerettem volna kipróbálni a mosódiót. Eddig még nem volt alkalmam rá, viszont a dm-ben a mosószereknél találkoztam egy pici kis próbacsomaggal, és úgy gondoltam itt az ideje, hogy akkor kipróbáljam ezt a környezetkímélő mosószert. Gondoltam, ha nem jön be akkor sokat nem vesztek vele. A kis csomag 399Ft-ba került, amiben egy marék mosódió, egy 30g oxy mosóadalék (fehérítő mosószóda), és egy vászonzsák kapott helyet. A csomag állítólag 3 mosásra elegendő mennyiség.

A leírás szerint 3-4mosódiót tegyünk a kis vászonzacskóba és rakjuk egyenesen a ruhák közé. (a diót még 2-3alkalommal újra használhatjuk) A mosószódát, vagy folttisztítót pedig rakjuk a mosógép mosószer adagolójába. Elvileg a mosódió és a mosószóda együttesen lágyítja a vizet, így nincs szükségünk vízlágyítóra.

Bevallom két mosás után nem dobtam el tőle az agyam. Az első alkalommal mosószóda használata nélkül semmi "varázst" nem éreztem az az igazság. Először színes ruhákon próbáltam ki, de mivel az oxy mosóadalék fehérítő, azt nem raktam a mosáshoz. Így volt egy kis hiányérzetem, mintha nem sikerült volna tökéletesre a mosás. Olyan érzésem volt, mintha  a ruhákat csak simán bedobtam volna őket egy programra a gépbe mindenféle mosószer, és öblítő nélkül.

Második nekifutásra fehér ruhákon teszteltem de már mosószódával együtt. Jelentem jól végezte dolgát! A ruhák olyan vakítóan fehérek voltak, mint amikor a megszokott fehér ruhákra való mosószert használom. Tehát fehér ruhához mosószódával együtt bevált, viszont szét kell néznem a "piacon" milyen mosószóda kínálat van, amit bátran használhatok színes ruhákhoz is.

Persze két alkalom után nem szeretném leírni, sem az egekig magasztalni a mosódiót. Úgy érzem ki kell próbálnom még párszor, színes és szennyezettebb ruhákon, és egy-két makacsabb foltnál is bizonyítania kell...  /nekem bizonyíték kell, nem ígéret! :) haha/

Ahogy elkezdtem használni a mosódiót megpróbáltam jobban utánaolvasni ennek az egész környezetkímélő mosásnak. Mindenhol azt olvasom, hogy sokkal gazdaságosabb így mosni, mert 1kg mosódió kb. 2800-3500ft körül van, és 1évre elegendő. (persze ez mosási gyakoriságtól, mennyiségtől is függ) No és persze hozzá jönnek még az egyéb kiadások, mint mosóparfüm, (300ml- kb. 5600Ft és 150-180mosásra elegendő), aztán ott van még a mosószóda, természetes folttisztító, természetes fehérítő... stb. Szóval nem biztos, hogy ez annyira be fog jönni nálam, lehet maradok a jól bevált folyékony mosószereimnél, öblítőmnél... de egy biztos... mosok még rá egyet!!!


Ti ismeritek a mosódiót? Tudtok nekem tanácsot adni mosódiós mosással kapcsolatban? 
Minden tapasztalatot, ötletet, tanácsot szívesen fogadok!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése