2017. október 23., hétfő

Buborék bukta

Az ősz beköszöntével egyre több időt töltök a konyhában és egyre többet sütök. Ez a buborék bukta az egyik kedvencünk lett. Most mazsolás túróval töltöttem meg, de érdemes kipróbálni más töltelékkel is mert a lekváros, marcipános-diós és mákos töltelékkel készített változata is nagyon finom! 



Tészta hozzávalói:
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 tojás
  • 3 csapott ek. cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
Töltelék hozzávalói:

  • 40 dkg túró
  • 5 dkg mazsola
  • 2-3 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 1 ek. búzadara

Az élesztőt felfuttatom 2 dl langyos, cukros tejben. A lisztet egy tálba szitálom, hozzá adom a sót, a cukrot, vaníliás cukrot, a reszelt citromhéjat majd a közepébe mélyedést készítek. Beleütöm a tojást, hozzáadom a puha vajat és a felfuttatott élesztőt. A tésztát alaposan kidagasztom, majd meleg helyen letakarva duplájára kelesztem. 

Amig a tészta kel elkészítem a tölteléket. A túrót a cukorral és tojással együtt egy villával összetöröm, hozzáforgatom a mazsolát és a búzadarát. 

A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületen ujjnyi vastagra nyújtom és egy nagyobb fánkszaggatóval kiszaggatom. Az így kiszaggatott tésztát a kezemmel kissé ellapogatom, a tenyerembe veszem és egy teáskanálnyi tölteléket teszek a közepére, majd a széleit egy határozott mozdulattal összecsípem és gombócot formázok belőle. Vajjal kikent, lisztezett sütőformába (nálam nagyméretű, magas falú tortaforma) összecsípett felével lefelé, nem túl szorosan a formába pakolom.  Letakarva 20 percig pihentetem majd megkenem olvasztott vajjal és 180 fokos előmelegített sütőben kb. 25-30 perc alatt készre sütöm. Ha kihült porcukorral megintve tálalom. 

Egészségünkre!


 *** A fotókon szereplő süteményt teljes kiőrlésű liszttel készítettem el,ezért sötétebb a színe. Állagjavítás érdekében egy evőkanálnyi sikér is került a tésztába. ***

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése