2014. szeptember 27., szombat

Házi májkrém



Sajnos az utóbbi időben meggyűlt a bajom a tartósítószerekkel és az ízfokozókkal. A bőröm látja kárát mindennek, így igyekszem a bolti, készen kapható finomságokat itthon elkészíteni. Így történt ez a májkrémmel is. Lila füge oldalán találtam rá a számomra legszimpatikusabb receptre. Már számtalanszor elkészítettem, persze azért már egy kicsit a saját igényeimre formáltam. Pl. már nem készítek ghí-t a májkrém tetejére, (vagy simán olvasztott vajjal, vagy kacsazsírral zárom le a májkrémet) és a fűszerezésen is változtattam egy kicsikét, mert imádom a kakukkfüvet és szerintem a májhoz nagyon jól is passzol. A croissant szintén saját kezűleg készült, Limara receptje alapján amit ITT találtok. Reggelire, tízóraira, uzsonnára... akármikor ideális csemege! :)))


Hozzávalók:

1/2 kg csirkemáj
3 ek. olívaolaj
1 nagy fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
őrölt fehér-bors
csipet őrölt kömény
friss kakukkfű
friss majoránna
1/2 dl száraz fehérbor

150 g vaj

Olvasztott vaj, vagy kacsazsír az elkészült májkrém tetejére


Elkészítés:

A májat  megtisztítom, eltávolítom a nemkívánatos részeket, megmosom és lecsöpögtetem. A hagymát és a fokhagymát felaprítom, egy serpenyőben 2 ek. olívaolajon megpárolom, majd alacsonyabb fokozatra kapcsolok és hozzáadok még 1 evőkanálnyi olívaolajat. A májat is a serpenyőbe sorakoztatom, egyik oldalát 1-2 percig sütöm, majd megfordítom őket. Ekkor kerülnek hozzá (a SÓ kivételével) a fűszerek. Megborsozom, hozzáadom a friss kakukkfüvet és majoránna felét. Hozzáadom a fehérbort és lefedve párolom 5-6 percig. A fedőt levéve a legnagyobb darab májat szoktam villával megszúrni, vagy kettévágni... ha még úgy gondolom nagyon rózsaszín a közepe, (esetleg bugyog belőle a vér) akkor még fedő nélkül kicsit tovább sütöm.

Ha a máj elkészült a turmixgépbe szedem, hozzáadom a friss majoránna másik részét, ízlés szerint sózom és apró kockákban hozzáadok kb. 150g vajat és simára turmixolom. Ha még szükséges sózom, majd kis fedeles tálakba, edénybe töltöm és megvárom míg majdnem kihűl.

Ha a májkrém kellőképpen kihűlt akkor pici vajat olvasztok (vagy a Lila fügénél leírtak alapján ghi-t is készíthettek, de én azzal már nem macerálok) és ezt öntöm rá a májkrémre, ezzel is elzárva a levegőtől, hogy ne barnuljon meg. Miután teljesen kihűlt fogyasztásig hűtőben tárolom.




5 megjegyzés:

  1. Nagyon köszönöm a receptet, ki fogom próbálni :)

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Én is ezt a receptet szoktam csinálni. Kacsamájból is isteni!
    Jó ötlet ez a kis üveg a tárolásra, eddig ez nem jutott eszembe, mindig nagyobb üvegtálba tettem. Így meddig áll el? (Nálunk múltkor másfél hét alatt fogyott el ez az adag és ugyanolyan finom volt, mint az elején.) Gondolom így több ilyen kis üvegnyi lesz.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kacsamájból még nem próbáltam, de ha hozzájutok, kipróbálom! :)
      Ez egy fél literes üveg... nos tele lett, meg még egy kisebb dobozkába is jutott... Nálunk 1 hétnél tovább nem tart, mindig elfogy, így nem tudom tovább elállna-e, de szerintem igen, lényeg, hogy ne kerüljön bele pl. morzsa a késről amivel kiveszünk belőle :)

      Törlés
  3. Hahó! :) Ma van a napja ennek a receptnek. (tegnap megérkezett az új botmixer, a máj is kiolvadt) Küldök majd fotót! :)) Sajnos semelyik zöldfűszer nem volt frissen, de van fagyasztott, és szárított. Majd jelzem, hogy azzal milyen lett. Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés